دات نت نیوک

دسته بندی اخبار

در دستور کار کمیسیون آموزش و پژوهش سندیکا قرار گرفت؛ مکاتبه با دانشگاه تهران برای برگزاری دوره‌های آموزشی

در کمیسیون مهندسی‌وسیستم‌های سندیکا صورت گرفت؛سازوکار همکاری سندیکا با دفتر تجاری‌سازی پژوهشگاه نیرو

در کمیسیون مهندسی‌وسیستم‌های سندیکا صورت گرفت؛سازوکار همکاری سندیکا با دفتر تجاری‌سازی پژوهشگاه نیر...

بازدید رییس بنیاد مستضعفان و مسئولین استان از نیروگاه علی‌آباد گلستان

ابلاغ شیوه‌نامه اجرایی تسویه و تهاتر بدهی‌های دولت

ابلاغ شیوه‌ نامه اجرایی تسویه و تهاتر بدهی‌های دولت

در جلسه هیات‌مدیره سندیکا اعلام شد؛ اعتراض سندیکا به اجباری‌شدن تایید O&Mها توسط برق حرارتی

برگزاری پنل خبرگان صنعت برق در سندیکا

افتتاح فاز اول نیروگاه هریس توسط رییس‌جمهور

سمینار «نظام آراستگی محیط کار» در مشهد برگزار شد

تجمیع راهکارهای پیشنهادی برای بازپرداخت تسهیلات ارزی

۵۰ مگاوات به ظرفيت توليد برق كشور افزوده شد

بازدید رییس بنیاد مستضعفان و مسئولین استان از نیروگاه علی‌آباد گلستان

ابلاغ شیوه‌نامه اجرایی تسویه و تهاتر بدهی‌های دولت

ابلاغ شیوه‌ نامه اجرایی تسویه و تهاتر بدهی‌های دولت

برگزاری پنل خبرگان صنعت برق در سندیکا

افتتاح فاز اول نیروگاه هریس توسط رییس‌جمهور

سمینار «نظام آراستگی محیط کار» در مشهد برگزار شد

تجمیع راهکارهای پیشنهادی برای بازپرداخت تسهیلات ارزی

۵۰ مگاوات به ظرفيت توليد برق كشور افزوده شد

چاره‌اندیشی‌ برای معضل بازپرداخت وام‌های ارزی

افزایش چند برابری نرخ ارز، بازپرداخت وام‌های صندوق توسعه ملی، مشکلات عدیده‌ای برای برخی از اعضای سندیکای شرکت‎های تولیدکننده برق ایجاد کرده است. برای بررسی این موضوع، روز دوشنبه شانزدهم اردیبهشت ماه به دعوت رییس هیات‌مدیره سندیکا، جلسه‌ای با نمایندگان شرکت‌هایی که با این مشکل مواجه هستند برگزار شد.
 در این جلسه نمایندگان شرکت‎های مذکور در خصوص دستیابی به راهکاری مناسب برای بازپرداخت وام‌های صندوق توسعه ملی که برای طرح‌های احداث یا توسعه نیروگاها دریافت شده است، به بحث و تبادل نظر پرداختند.
 در حقیقت، مشکل از آنجا نشات می‎گیرد که به رغم تغییر شرایط و مقررات ارزی و جهش نرخ تسعیر ارز طی سال‌های اخیر، نحوه بازپرداخت این وام‌ها هم‌چنان به صورت ارزی است و آن هم ارزی که نوع یا قیمت آن مشخص نیست. با اسن حال در شرایط موجود مدیون می‎بایست علاوه بر پرداخت بهره، اصل مبلغ وام‌های دریافتی را نیز به صورت ارزی پرداخت کند.
 در این جلسه مطرح شد بازپرداخت وام‌های ارزی مذکور در حدی برای شرکت‌های مبتلابه سنگین است که با مبلغ حاصل از فروش برق این نیروگاه‎ها در یک سال (بدون کسر هزینه‌های نیروگاه) بازپرداخت حتی یک قسط از وام نیز امکان‎پذیر نیست و سرمایه‌گذاری‎های آتی در این صنعت نیز توجیه‎ ندارد.
به گفته دبیر سندیکا وام‎های مذکور پیش از این از «حساب ذخیره ارزی» پرداخت می‎شده است و با جهش قیمت ارز در سال های ۹۰ و ۹۱،  مبلغ وام ارزی، به ریال و با نرخ زمان پرداخت وام تبدیل شد؛ لذا بازپرداخت آن نیز به صورت ریالی و با بهره بانکی معمول و بدون تاثیرپذیری از نوسانات ارزی انجام می‌شده است. اما با تغییر ماهیت این حساب به «صندوق ذخیره ارزی» بازپرداخت وام های صندوق توسعه ملی به صورت ارز تعیین شده‌اند. براین اساس درخواست مشخص این شرکت‎ها، تسری مصوبات مربوط به حساب ذخیره ارزی به صندوق توسعه ملی است.
غیاث‌الدین با بیان این مطلب ضمن اشاره به آنکه امکان تهاتر نیز در مورد چنین وام‎ها وجود ندارد، خاطر نشان کرد: برخی از این شرکت‎ها به دلایل ذکرشده چند قسط عقب‌افتاده دارند و جزء بدهکاران بانکی محسوب شده‌اند که این امر خود مشکلات مضاعفی را برای آنان ایجاد می‎کند و چنان چه راه حلی بری این مساله اندیشیده نشود، با سررسید اقساط دیگر شرکت‎ها، این معضل در آینده نه‌چندان دور گریبان‎گیر آنان نیز خواهد شد.
وی با اشاره به آن‌که اساسا شرط موافقت صندوق توسعه ملی برای پرداخت وام‌، IRR (نرخ بازده داخلی) ۱۵ درصد ذکر شده است، تصریح کرد: با این شرایط در صورتی که بنا باشد بازپرداخت این وام‌ها با نرخ‌ نیمایی یا آزاد صورت گیرد عملا طرح‎های نیروگاهی زیان‎ده خواهند بود.
در این جلسه مقرر شد موضوع در جلسه‌ای که دبیرخانه سندیکا با حضور مسئولین وزارت نیرو، شرکت توانیر، شرکت برق حرارتی و نمایندگان مجلس ترتیب خواهد داد مطرح و برای حل این مشکل راهکاری اندیشیده شود.
گفتنی است موضوع چاره‌اندیشی برای نحوه بازپرداخت وام‎های صندوق توسعه ملی به جهت اهمیت بالای مطلب، در دی ماه سال گذشته با نامه‌ای مشترک از طرف وزیر نیرو و رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی حاوی سه راهکار پیشنهاد برای معاون اقتصادی رییس جمهور ارسال شد تا در جلسه سران سه قوه مطرح شود. اما متأسفانه تا کنون  این امر به نتیجه مشخصی نرسیده است. در آن نامه مواردی چون ابقای مصوبات قبلی در قالب اختصاص ارز با نرخ رسمی دولتی (هر دلار آمریکا ۴۲۰۰ تومان) برای بازپرداخت وام‌های ارزی، افزایش تعرفه‌های برق متناسب با تغییرات نرخ ارز (تغییر نرخ برق از ۷۰ تومان فعلی به ۲۴۰ تومان به ازای هر کیلووات‌ساعت) و نیز ایجاد ردیف متمرکزی به میزان حداقل۲۵۰۰ میلیارد تومان در هر سال در لوایح بودجه سنواتی بابت جبران مابه‌التفاوت نرخ ارز، به عنوان راهکارهایی پیشنهادی برای برون‌رفت از مشکل مذکور به سران سه قوه پیشنهاد شده است.

rating
  نظرات