• ایران
  • 1403/02/07
news-details
اخبار

فقر نیروگاه، چالش برقی صنایع کشور
شوک خاموشی به صنعت ادامه دارد

اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي تهران :
شاید در سال جاری قطعی کمتری به سراغ واحد‌های مسکونی و واحد‌های کوچک و متوسط تولیدی آمده باشد، اما نمی‌توان گفت که سایه خاموشی از سر صنعت برچیده شده است!
«طبق تفاهمنامه سه جانبه با وزارت نیرو و سازمان برنامه و بودجه، پیگیر رفع مشکل قطعی برق شهرک‌های صنعتی استان تهران هستیم». اصغر مصاحب، معاون صنایع کوچک شرکت شهرک‌های صنعتی ایران با بیان این موضوع گفته است: «خوشبختانه مشکل قطعی برق در اکثر شهرک‌های صنعتی کشور وجود ندارد و این مشکل تنها در شهرک‌های تقاضامحور و به خصوص در استان تهران وجود دارد. برای رفع مشکل قطعی برق برنامه ریزی خوبی صورت پذیرفته است، اما نمی‌توان توقع داشت مشکلی که در طول سال‌های قبل ایجاد شده یک شبه برطرف شود.»
این اظهارات در حالی است که به دلیل کاهش سرمایه‌گذاری در احداث نیروگاه‌های جدید از اواخر دهه ۸۰، رشد ظرفیت با کاهش مواجه شده که از عوامل اصلی چالش‌هایی است که امروزه این صنعت با آن دست و پنجه نرم می‌کند.
در برنامه پنجم و ششم توسعه وزارت نیرو مکلف به افزایش ظرفیت تولید برق به میزان سالی ۵ هزار مگاوات است. این یعنی تا پایان سال ۹۶ باید ۳۵ هزار مگاوات به ظرفیت اسمی افزوده می‌شد؛ حال آنکه آمار‌ها نشان می‌دهد تا پایان سال ۹۶، تنها نیمی از این میزان (۱۷ هزار مگاوات) محقق شده و این روند کاهشی در فصل بهار ۹۷ نیز ادامه داشته است؛ بنابراین نه تنها در طی سال‌های اخیر بهبود چندانی در روند رشد مصرف برق کشور (که متولی اصلی بهبود آن وزارت نیرو بوده) صورت نگرفته، بلکه روند رشد ظرفیت تولید برق نیز نتوانسته این میزان مصرف را پاسخگو باشد و از این رو با ادامه روند فعلی، خاموشی‌های اخیر در سال‎های آتی حتما ادامه خواهند یافت.

حرکتی برای ساخت نیروگاه‌ها مشاهده نمی‌شود
در همین رابطه حسین افضلی، کارشناس ارشد حوزه انرژی در گفتگو با اقتصاد ۲۴ در رابطه با تاثیر ساخت نیروگاه‌های جدید بر افزایش راندمان و بهره وری آن‌ها با اشاره به اینکه هر چه نیروگاه بیشتری در سراسر کشور ساخته شود مسیر جریان برق کوتاه‌تر می‌شود گفت: همین موضوع موجب می‌شود تا میزان تلفات کاهش پیدا کند، به همین خاطر هر چه نیروگاه بیشتری در مناطقی که در آن‌ها نیروگاه وجود ندارد ساخته شود و شبکه‌های موجود به نیروگاه‌های جدید متصل شود، مسیر عبوری جریان برق، کاهش و در نهایت موجب کاهش تلفات می‌شود و این اصلی است که ثابت شده است.
افضلی ادامه داد: از طرفی اگر به سمت ساخت نیروگاه‌های مقیاس کوچک برویم، اثر آن‌ها در کاهش تلفات بیشتر خواهد بود، چون دیگر نیاز نیست در سطح ولتاژ بالا (مانند ۴۰۰ کیلووات پی سی) انرژی منتقل شود و روزانه ۲۰۰ کیلو وات انرژی منتقل می‌شود و همین موضوع موجب می‌شود تا مسیر آن کوتاه‌تر شود.
مدیرعامل برق منطقه‌ای مازندران با اشاره به اینکه نیروگاه‌های جدید مزیت‌های فراوانی دارد که کاهش تلفات از مهمترین آنهاست، تصریح کرد: نیروگاه‌های کوچک ۲۰۰ کیلووات انرژی تولید می‌کنند و به سمت تولید ولتاژ ۴۰۰ کیلو وات و بالاتر نمی‌رود و همین موضوع موجب می‌شود تا کاهش تلفات اثربخش‌تر باشد. همچنین تولید برق در محل یکسانی از مصرف انجام می‌شود و این موضوع هم خودش باعث کاهش تلفات برق خواهد شد و هم باعث کاهش خاموشی‌ها می‌شود.

صاحبان صنعت در انتظار برنامه‌های جدید برقی
این مقام مسئول درباره خاموشی کارخانه‌های صنعتی نیز گفت: دور بودن واحد‌های صنعتی از ایستگاه‌های برق موجب افت ولتاژ شده و در مصرف محدودیت ایجاد کرده و موجب افزایش تلفات و گا‌ها اعمال خاموشی می‌شود.
وی افزود: البته صاحبان صنایع همکاری‌های لازم را در پیک مصرف با ما دارند، چون در زمان غیرپیک مشکل چندانی برای مصرف کنندگان ایجاد نمی‌شود و خاموشی نیز در آن وجود ندارد.
افضلی گفت: همکاری کارخانه‌های صنعتی با مسئولان حوزه برق موجب می‌شود تا از مشوق‌هایی که در این زمینه برای آن‌ها در نظر گرفته شده استفاده کنند. بنابراین توصیه می‌کنیم تا هم صاحبان صنایع و هم مصرف کننده عادی مسئله بهره‌مندی زیاد از برق در زمان پیک مصرف برق را رعایت کنند تا شاهد کاهش خاموشی در سطح کشور باشیم.

خسارت به صنعت برق، گران تمام می‌شود
سعیدجهانپور، یکی از تولیدکنندگان مستقر در شهرک‌های صنعتی استان تهران درباره قطعی برق طی روز‌های اخیر به اقتصاد ۲۴ می‌گوید: در شهرک صنعتی که ما و سایر فعالان صنعتی در آن مشغول به فعالیت هستیم از محصولات لبنی تا پیچ و مهره تولید می‌شود، لذا تمام این تولیدکنندگان باید برای به چرخش درآوردن کارگاه‌ها و واحد‌های تولیدی خود، تولیدات با کیفیت را افزایش دهند، اما امروز به غیر از سایر مشکلات (سرمایه در گردش، تسهیلات گران، کمبود مواد اولیه و گرانی آن و...) با خاموشی‌ها در شهرک هم دست و پنجه نرم کنیم.
به گفته وی، هر یک ساعتی که برق قطع می‌شود تولیدکننده خسارت می‌بیند و این در شرایطی است که ما مواد اولیه را به سختی تأمین می‌کنیم.
این فعال صنعتی با بیان اینکه به غیر از مشکلات ریز و درشت که مانع از فعالیت ما می‌شود، قطع برق هم به چالش‌های تولیدکنندگان افزوده شده است، گفت: باید در نظر گرفت هر خاموشی به صنعت برق، خسارت سنگین تحمیل می‌کند و شوک بزرگی به بخش صنعتی کشور وارد می‌سازد.
فايل‌هاى مرتبط

ديدگاه‌ها

ارسال دیدگاه