• ایران
  • 1403/01/28
news-details
اخبار

رئیس هیات مدیره و مدیرعامل شرکت برق منطقه‌ای خراسان تشریح کرد ؛
برنامه‌های توسعه‌ای پیش روی صنعت برق خراسان طی سال‌های آینده

به گزارش روابط عمومی شرکت برق منطقه‌ای خراسان مهندس رضا ریاحی در نشست خبری با اصحاب رسانه به مناسبت هفته دولت با اشاره به پیشرفت‌های صنعت برق از ابتدای انقلاب تاکنون اظهار کرد: صنعت برق نسبت به ابتدای انقلاب پیشرفت‌های زیادی داشته است. کل ظرفیت نصب شده در کشور در ابتدای انقلاب 7024 مگاوات بود که امروز این رقم به 83 هزار و 350 مگاوات رسیده است و رشدی 12 برابری را نشان می‌دهد.
وی ادامه داد: همچنین میزان پیک شبکه سراسری در ابتدای انقلاب 3486 مگاوات بود که این رقم در حال حاضر به 58 هزار و 254 مگاوات رسیده که رشدی 17 برابری داشته است. علاوه بر این، آن زمان 81 هزار و 755 میزان کیلومترمدار شبکه ساخته شده بود که این میزان در حال حاضر به 942 هزار و 320 کیلومترمدار رسیده است و حکایت از رشدی 12 برابری دارد.
مهندس ریاحی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از موارد قابل اشاره این است که ظرفیت پست‌های برق از ابتدای انقلاب تاکنون 15 برابر شده است. علاوه بر این تعداد مشترکان شبکه برق در ابتدای انقلاب 3/4 میلیون بوده و در حال حاضر 36/9 میلیون مشترک است که این نشان‌دهنده رشد و توسعه پرشتاب صنعت برق کشور پس از انقلاب اسلامی است.

صنعت برق ایران از نظر تولید و ابعاد شبکه در رتبه پانزدهم دنیا قرار دارد
مدیرعامل شرکت برق منطقه‌ای خراسان خاطرنشان کرد: یکی دیگر از پیشرفت‌های صنعت برق طی این مدت، کسب توانمندی بومی ساخت نیروگاه است. در حال حاضر از این جهت نیازی به توان کشورهای خارجی نیست و شرکت مپنا به عنوان مجموعه‌ای توانمند در ساخت نیروگاه، در سطح کشور فعالیت می‌کند. در مجموع بخش بسیار زیادی از تجهیزات مورد استفاده در صنعت برق در داخل کشور ساخته و توسط پیمانکاران داخلی در پروژه‌ها مورد استفاده و بهره‌برداری قرار می‌گیرد.
وی با بیان اینکه از ابتدای انقلاب تاکنون اندازه و ابعاد شبکه رشد بسیار زیادی داشته، عنوان کرد: صنعت برق کشور توانسته طی این مدت در حوزه کسب دانش فنی و ایجاد فناوری و تکنولوژی برای بومی‌سازی ساخت تجهیزات و در مقایسه با کشورهای همسایه از پیشرفت قابل توجهی برخوردار باشد. همه کشورهای همسایه اذعان دارند صنعت برق ایران در سطح استانداردهای بین‌المللی فعالیت دارد و نیازمند آموزش و اجرای پروژه‌های برقی از سوی ما هستند. در حال حاضر صنعت برق کشور از لحاظ میزان تولید و ابعاد شبکه جایگاه پانزدهم در دنیا را در اختیار دارد که چنین روند رشدی قابل تحسین است.

طی 17 سال اخیر خاموشی گسترده نداشته‌ایم
مهندس ریاحی تاکید کرد: نباید از یاد برد چنین رشد و پیشرفتی در شرایطی اتفاق افتاده که کشور ما از ابتدای انقلاب تاکنون تحت فشار تحریم‌ها قرار داشته است. در حال حاضر مشاهده می‌شود علی‌رغم افزایش مصرف در کشور طی سال‌های گذشته حتی در تابستان‌ها که مصرف برق به حداکثر می‌رسد، دچار خاموشی گسترده در سطح کشور نبوده‌ایم. این در حالی است که روند رشد مصرف برق طی 40 سال گذشته سالانه 7 درصد افزایش داشته است.
وی اضافه کرد: خوشبختانه طی 17 سال اخیر، از سال 82 تاکنون، خاموشی گسترده در کشور اتفاق نیفتاده است؛ این در حالی است که بعضا حتی در کشورهای پیشرفته شاهد این موضوع طی این سال‌ها بوده‌ایم. چنین موضوعی حکایت از موفقیتی بزرگ در حوزه مدیریتی شبکه برق کشور دارد.
مدیرعامل شرکت برق منطقه‌ای خراسان با بیان اینکه این موفقیت‌ها در استان نیز به خوبی مشاهده می‌شود، گفت: به عنوان نمونه با وجود بروز بحران کرونا همچنان مدیریت شبکه در استان‌های خراسان به خوبی پیش رفته و سرویس‌دهی به صورت مستمر و با کیفیت لازم انجام می‌شود. پیک بار تابستان امسال نیز با مدیریت خوب و موفقیت‌آمیز پیش رفت و خاموشی برنامه‌ریزی شده در سطح استان نداشتیم که جا دارد از مسئولان استانی نیز در این زمینه تشکر کرد.

3 پروژه طی هفته دولت در خراسان به بهره‌برداری می‌رسد
مهندس ریاحی در خصوص پروژه‌های شرکت برق منطقه‌ای خراسان به مناسبت هفته دولت اظهار کرد: 3 پروژه طی این مدت آماده افتتاح خواهد بود که در مجموع 14.6 میلیارد تومان ارزش دارد. یکی از این پروژه‌ها توسعه پست خواجه‌ربیع است که در آن یک ترانس 30 مگاولت‌آمپر اضافه شده است. پروژه توسعه پست بوعلی نیز با اضافه شدن یک ترانسفورماتور 50 مگاولت‌آمپر در این هفته بهره‌برداری می‌شود. همچنین احداث پست ترشیز با ظرفیت 15 مگاولت‌آمپر نیز از دیگر پروژه‌هایی است که برای افتتاح در هفته دولت آماده شده است.

صنعت برق خراسان پایه‌گذار برخی روش‌های نوین در تاسیس و توسعه شبکه برق کشور
وی با اشاره به طرح‌های صنعت برق خراسان که برای نخستین مرتبه در سطح کشور در حال اجراست، بیان کرد: یکی از اقدامات ما اجرای شبکه‌های کابلی به صورت HDD است که برای نخستین مرتبه در کشور چنین روشی اجرا می‌شود. در این روش بدون ایجاد ترافیک و برهم زدن نظم و مبلمان شهری و از طریق حفر کانال و لوله‌گذاری، با ایجاد یک کارگاه کوچک که مزاحمت ترافیکی نخواهد داشت، کابل‌کشی از داخل لوله در عمق زمین انجام می‌شود.
مدیرعامل شرکت برق منطقه‌ای خراسان افزود: حسن به کارگیری چنین روشی این است که پس از پایان عمر کابل و یا در حوادث، بدون نیاز به حفر زمین، می‌توان کابل را تعویض کرد.
مهندس ریاحی عنوان کرد: یکی دیگر از اقدامات انجام شده احداث پست‌های کاهش تلفات با ابعاد کوچک است. باید توجه داشت در شهرهای بزرگ با افزایش مصرف نیازمند افزایش تعداد پست‌های انتقال فوق‌توزیع در سطح شهر خواهیم بود. ایجاد چنین پست‌هایی نیازمند استحصال زمین‌های بزرگ است که معمولا در داخل شهر چنین زمین‌هایی قیمت بسیار بالایی دارد اما اگر بتوان اندازه زمین پست را کوچک کرد، می‌توان همین تجهیزات را در زمینی با ابعاد کوچک‌تر احداث نمود. در این روش، پست به صورت طبقاتی و در ابعادی کوچک احداث می‌شود. در حال حاضر نمونه‌ای از این پست‌ها در میدان جانباز مشهد در حال احداث است.

مطالعات شبکه برق شهر مقدس مشهد و پیش‌بینی توسعه شبکه تا 21 سال آینده انجام شده است
وی با بیان اینکه شرکت برق منطقه‌ای خراسان نگاهی بلندمدت به شبکه برق دارد، گفت: در حال حاضر مطالعات شبکه برق شهر مشهد تا سال 1420 انجام شده و دقیقا می‌دانیم تا 21 سال آینده شبکه برق چگونه باید باشد. این مطالعات با توجه به ویژگی‌های شهر مقدس مشهد انجام شده است.
مدیرعامل شرکت برق منطقه‌ای خراسان تصریح کرد: یکی از مسائلی که توسعه و ایجاد خطوط فوق‌توزیع و انتقال در شهرهای بزرگ را با مشکل مواجه کرده، ایجاد حریم برای خطوط فشار قوی و پاکسازی مسیر عبور آن است. برای رفع چنین مشکلی از چند سال پیش احداث تونل انرژی در عمق حدود 12 متری زمین در مشهد در دستور کار قرار گرفت.
مهندس ریاحی ادامه داد: بنابراین شبکه فوق‌توزیع بدون برخورد با عوارض شهری در داخل تونل انرژی احداث می‌شود. تاکنون 26 کیلومتر از این تونل‌ها در مشهد احداث شده و قرار است 54 کیلومتر دیگر نیز تا سال 1420 به آن اضافه شود. از طریق همین تونل‌ها توسعه‌های مورد نیاز شبکه انجام می‌شود. با توجه به اینکه مشهد شهری است که هر سال پذیرای زوار زیادی است، ایجاد تاسیسات نباید به گونه‌ای باشد که زیبایی شهر را بر هم زند و ایجاد مزاحمت برای زائران حضرت رضا(ع) بکند.

برای تامین مطمئن برق مشهد شبکه انتقال 400 کیلوولت وارد مرکز شهر مشهد می‌شود
مدیرعامل شرکت برق منطقه‌ای خراسان با اشاره به اینکه صنعت برق خراسان در نظر دارد برای تامین برق مطمئن شهر مشهد شبکه انتقال 400 کیلوولت را وارد مرکز شهر کند، اظهار کرد: در حال حاضر این شبکه اطراف شهر مشهد ایجاد شده که یک رینگ مطمئن برای تغذیه شهر مشهد به وجود آورده است. هم‌اکنون در مرحله‌ای هستیم که می‌خواهیم از این رینگ انشعاب جدید گرفته و شبکه 400 کیلوولت را وارد مرکز شهر مشهد کنیم. در همین راستا مراحل اجرایی احداث اولین پست 400 کیلوولت در مشهد در حال آغاز شدن است. این پست در میدان بسیج و نزدیک حرم مطهر قرار دارد.
وی اضافه کرد: احداث این پست 200 میلیارد تومان هزینه در بر دارد که بودجه آن تامین شده و بودجه لازم برای تغذیه آن نیز بالغ بر 330 میلیارد تومان خواهد بود. همچنین قرار است 2 پست 400 کیلوولت دیگر نیز تا سال 1420 در شهر مشهد ایجاد شود. یکی از این پست‌ها در محدوده خیابان راه‌آهن و دیگری نیز در غرب مشهد احداث خواهد شد. با ایجاد این زیرساخت‌ها انشالله شهر مشهد تا چند دهه آینده با مشکلی در تامین برق مواجه نخواهد بود.
مهندس ریاحی یادآور شد: برنامه‌ریزی شده پست‌های 132 کیلوولت مانند بازار رضا، شهدا، ارگ، حافظ، فرهنگ و... به اولین پست 400 کیلوولت در مرکز شهر متصل شود. در حال حاضر بخشی از تجهیزات این پست‌ها در حال خریداری است. علاوه بر این قرار است برای تغذیه تعدادی از این پست‌های 132 کیلوولت 12 کیلومتر تونل انرژی در مشهد توسعه یابد.
مدیرعامل شرکت برق منطقه‌ای خراسان اظهار کرد: یکی دیگر از اهداف صنعت برق خراسان تامین پست‌های مورد نیاز صنایع است. در این میان می‌توان به پست‌های کاویان، جاجرم، شاه‌کوه، دیهوک و طبس اشاره کرد که احداث آن‌ها نیز در دستور کار قرار دارد.

مناطق جنوبی خراسان بزرگ ظرفیت بالایی برای تولید برق از منابع تجدیدپذیر دارد
مهندس ریاحی خاطرنشان کرد: برنامه دیگر صنعت برق خراسان این است که با توجه به پتانسیلی خوب باد و خورشید در جنوب خراسان بزرگ برای استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر، در این حوزه نیز سرمایه‌گذاری صورت گیرد. این منطقه تا 10 هزار مگاوات ظرفیت تولید دارد که حجم آن یک‌ششم حداکثر مصرف کشور است.
وی ادامه داد: همچنین در جنوب خراسان رضوی و استان خراسان جنوبی منطقه مناسبی به صورت تونل باد وجود دارد که می‌توان از آن انرژی الکتریکی استحصال کرد. این منطقه از لحاظ تابش خورشید وضعیت خوبی دارد و در عین حال خنکی هوای آن برای افزایش بازدهی سلول‌های خورشیدی بسیار مطلوب است.
مدیرعامل شرکت برق منطقه‌ای خراسان اظهار کرد: در حال حاضر طبق مذاکراتی که با شرکت توانیر داشته‌ایم، قرار است در این منطقه پروژه بزرگی را در زمینه تولید انرژی‌های تجدیدپذیر فعال کرده و توسعه دهیم. همچنین تلاش داریم زیرساخت‌های اتصال به شبکه برق را در این منطقه تسهیل کنیم تا سرمایه‌گذاران رغبت بیشتری برای سرمایه‌گذاری در این منطقه داشته باشند.

صنعت برق خراسان به دنبال افزایش صادرات برق است
وی بیان کرد: یکی دیگر از برنامه‌های صنعت برق استان افزایش صادرات برق است. استان خراسان با افغانستان مرز مشترک دارد که این موضوع مزیت بزرگی برای خراسان فراهم نموده است و لازم است از آن بهره‌برداری کنیم. در همین راستا سال گذشته راه‌اندازی یک خط 500 کیلوولت از تایباد به هرات در دستور کار قرار گرفت که ظرفیت صادراتی استان را به طور چشم‌گیری افزایش خواهد داد. در حال حاضر مطالعات مهندسی احداث این خط در حال انجام است.
مهندس ریاحی با بیان اینکه هم‌اکنون صادرات برق به افغانستان از طریق پست 132 کیلوولت تربت جام صورت می‌گیرد، عنوان کرد: میزان صادرات برق به افغانستان از طریق این پست به صورت میانگین 70 مگاوات است. همچنین از طریق یک خط 20 کیلوولت در دوغارون نیز 10 تا 15 مگاوات انرژی به این کشور صادر می‌شود. خوشبختانه پیک مصرف برق در افغانستان برعکس کشور ما، در زمستان قرار دارد. در این زمان نیروگاه‌های کشور با ظرفیت پایین فعالیت می‌کنند که می‌توان از این ظرفیت خالی نیروگاهی برای صادرات برق به افغانستان و ایجاد درآمد برای کشور بهره برد.
مدیرعامل شرکت برق منطقه‌ای خراسان تاکید کرد: لازم است توجه کنیم که بازار برق افغانستان همیشه در دسترس ما قرار ندارد. در حال حاضر کشورهای همسایه افغانستان مانند ترکمنستان در حال احداث خطوط 230 کیلوولت هستند تا بازار برق افغانستان را تصاحب کنند. افغانستان از بهترین مشتریان خرید برق از کشور ما بوده و همیشه پول خرید برق را به موقع پرداخت کرده است.
وی با اشاره به حل مشکلات تامین برق از ترکمنستان بیان کرد: در حال حاضر با پیگیری‌های صورت گرفته ارتباط و تبادل انرژی برق با کشور ترکمنستان ایجاد شده و امیدواریم بتوانیم حجم این تبادلات را در زمستان پیش رو افزایش دهیم.
فايل‌هاى مرتبط

ديدگاه‌ها

ارسال دیدگاه