• 1403/01/30

در دستور کار کمیسیون مهندسی و سیستم ها قرار گرفت؛
بررسی طرح افزایش توان تولید توربین های گازی

سیزدهمین جلسه کمیسیون مهندسی و سیستم‌ها روز سه‌شنبه هشتم تیر ماه 1400 به صورت مجازی برگزار شد. سندیکا در این جلسه که بررسی پیشنهاد پژوهشگاه نیرو در مورد پروژه مشترک با شرکت توربوتک برای افزایش توان تولید توربین‌های گازی و طرح CM یکی از دستور جلسات آن بود، میزبان مدیرعامل و تیم همراه شرکت توربوتک بود.
بر این اساس توسط تیم اجرایی پروژه مذکور با تاکید بر این نکته که از طریق تنظیم سیستم کنترل توربین و انطباق سیستم کنترل با شرایط واقعی توربین، افزایش 2 الی 3 درصدی ظرفیت آنها فراهم می شود، اذعان کردند که طرح ارتقای جزئی توربین‌های گازیv94.2 تا کنون بر روی بالغ بر 15 واحد گازی نیروگاه‌ها پیاده‌سازی و تست شده و نتایج تست‌ها، افزایش توان تولید هر واحد به میزان 2 تا 3مگاوات در تمامی شرایط کارکردی در بار پایه را نشان داده است. این روش بر روی توربین‌های گازی فریم 9 در بیش از 10 واحد نیروگاهی کشور پیاده سازی و اجرا شده است.
در توضیحات تیم اجرایی پروژه افزایش توان تولیدی توربین های گازی، ضمن اشاره به این مساله که این طرح نه تنها به کاهش راندمان توربین منجر نمی شود، بلکه زمینه افزایش 0/2 درصدی راندمان این نوع توربین ها را نیز فراهم می آورد، عنوان شده بود: در این طرح دو مورد کلی که در لاجیک فعلی توربین در نظر گرفته نشده، اصلاح می‌شود که شامل در نظر گرفتن Under Firing توربین ناشی از تغییر عملکرد قطعات به واسطه پیری و یا تغییر قطعه در حین تعمیرات واحد، و نیز در نظر گرفتن اثرات رطوبت نسبی و افت فشار داکت ورودی و داکت خروجی اگزوز تحت یک منطق کنترلی با عنوان CPC است.‌
در خصوص اجرا و پیاده‌سازی طرح CM همچنین به این مساله اشاره شد که این طرح می‌تواند پاسخگوی بخش مهمی از نیازهای بهره‌برداری، نگهداری و تعمیرات در حوزه تولید صنعت برق باشد و تا امروز این طرح برای دو واحد v94/2 نیروگاه کرمان و دو واحد فریم 9 نیروگاه شهید رجایی انجام شده است. همچنین قراردادی برای بلوک 1 نیروگاه شوباد کهنوج منعقد شده که حدود 80 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
همچنین بر این مساله تاکید شد که طرح CM علاوه بر پیش‌بینی زمان خرابی توربین گاز به کمک اندازه‌گیری پارامترهای کاری آن، علل بروز عیوب و مشکلات مختلف را نیز شناسایی کرده و با سعی در برطرف کردن آن عوامل، زمینه را برای طولانی تر کردن عمر توربین گاز و کاهش هزینه تعمیرات آن فراهم می کند. به علاوه با نصب سامانه CM در نیروگاه، داده‌ها به صورت کامل به مرکز Monitoring منتقل شده و پایش داده ها هم به صورت تک واحدی و هم به صورت مقایسه‌ای بین واحدها انجام می‌شود.
پس از ارائه این توضیحات، با توجه به ناتمام ماندن بخشی از ارائه شرکت توربوتک در خصوص طرح HAS، ادامه بررسی موضوع و تصمیم گیری در این خصوص به جلسه آتی کمیسیون موکول شد.
در بخش دیگری از جلسه پیشنهاد پژوهشگاه نیرو با موضوع معرفی اعضای هیات علمی این پژوهشگاه برای بهره‌مندی از فرصت مطالعاتی در صنایع مورد بررسی قرار گرفت.
با توجه به ابلاغ شیوه نامه فرصت مطالعاتی اعضای هیات علمی توسط وزارت علوم و تهیه دستورالعمل اجرای دوره فرصت مطالعاتی صنعتی برای پژوهشگران توسط پژوهشگاه نیرو، دوره فرصت مطالعاتی 6 الی 12 ماهه برای پژوهشگران در نظر گرفته شده و آنها باید حداقل 120 روز کاری در شرکت صنعتی حضور داشته باشد.
بر اساس دستورالعمل پژوهشگاه نیرو، برای اجرای این طرح فرصت مطالعاتی، در گام اول باید نیروگاه‌ها موضوعات مورد نیاز خود را اعلام کرده و بر همین اساس پژوهشگران پژوهشگاه نیرو با ارسال رزومه و پروپوزالی برای چگونگی انجام و اجرای موضوع، نوع همکاری خود را اعلام کنند. در نهایت در صورت موافقت نیروگاه با پروپوزال پیشنهادی، همکاری فیمابین کلید خواهد خورد.
در نهایت با توجه به اینکه هدف از اجرای این طرح آشنایی عملی و کاربردی پژوهشگران با صنایع مرتبط و از طرف دیگر، کمک به حل مشکلات در صنعت است، مقرر شد سندیکا طی نامه‌ای به شرکت‌های عضو موضوعات اولویت‌دار نیروگاه‌ها را احصاء کرده و پس از آن سایر مراحل اجرای طرح فرصت مطالعاتی صنعتی با همکاری مشترک پژوهشگاه نیرو پیگیری شود.