• 1403/02/08

پیام نوروزی حسنعلی تقی‌زاده لنده؛ رییس هیات مدیره سندیکای شرکت های تولیدکننده برق
ما به توسعه صنعت برق در سایه امید، همدلی و انسجام باور داریم

سال 1402 در حالی به پایان می‌رسد که طراوت رسیدن نوروز باستانی با حلول ماه مبارک رمضان و بهار قران همزمان شده و رنگ و بویی تازه به این روزهای واپسین سال داده است.
صنعت برق، سال گذشته را هم در عطش تامین منابع مالی و جذب سرمایه‌های جدید پشت سر گذاشت و سرمایه‌گذاران حوزه تولید برق با چالش‌هایی نظیر انباشت مطالبات، عدم تناسب نرخ خرید برق از نیروگاه‌ها با هزینه تمام شده آن، عدم تعین تکلیف تسهیلات ارزی صندوق توسعه ملی و قراردادهای بیع متقابل، مواجه بودند و از سوی دیگر این نابسامانی ها برغم وجود ناترازی در تولید و نیاز مصرف، مانع از آن شد تا سرمایه‌گذاری جدیدی برای توسعه ظرفیت‌های نیروگاهی کشور صورت پذیرد.
مساله ناترازی‌ها و عدم حل بنیادین فاصله بین تولید و مصرف برق یکی از مشکلاتی است که برای پیک مصرف 1403 کاملا قابل‌پیش‌بینی به نظر می‌رسد. اگرچه وزارت نیرو در سالی که گذشت با اتکا به توان تولید حداکثری نیروگاه‌های بخش خصوصی، مدیریت مصرف، توسعه ظرفیت‌های برق تجدیدپذیر و اعمال خاموشی‌های برنامه‌ریزی‌شده در بخش صنعتی توانست با کمترین فشار به بخش‌های غیرمولد به‌ویژه مشترکین خانگی، دوره پیک را پشت سر بگذارد، اما واقعیت این است که با عدم جذب سرمایه‌های قابل اتکا در حوزه تولید برق حرارتی و احداث نیروگاه‌های بزرگ‌مقیاس، نمی‌توان انتظار تحول جدی در حفظ پایداری برق طی سال آینده را داشت، به‌ویژه آنکه همچنان فاصله بسیاری تا تحقق برنامه‌های وزارت نیرو برای خودتامین شدن صنایع و احداث 10 هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر داریم.
در هر حال سندیکا تلاش کرد در طول سال 1402 بر اساس مسئولیت و تکالیف خود مشکلات کلیدی و اساسی اعضا را دنبال کرده و تا اندازه‌ای از فشار حداکثری که بر دوش آنها است، بکاهد. مذاکرات و مکاتبات گسترده برای بازگرداندن لایحه تاسیس نهاد رگولاتوری بر روی ریل اجرا، تلاش برای تعیین تکلیف وام‌های ارزی با ارائه پیشنهادات عملیاتی مانند تخصیص درآمدهای حاصل از فروش برق به صنایع برای تسویه اقساط تسهیلات ارزی، تصمیم‌گیری فرابخشی وزارتخانه‌های نفت و نیرو در خصوص قراردادهای بیع متقابل و تسهیل احداث واحدهای سیکل ترکیبی نیروگاه‌های گازی از طریق تعیین نحوه محاسبه سوخت صرفه‌جویی شده، تنها بخشی از اقدامات و پیگیری‌های سندیکا در طول یک سال گذشته بوده است.
ما همچنین تلاش کردیم مشکلات اعضا را در حوزه‌هایی مانند بیمه و مالیات و برخی از مسائل تخصصی از قبیل هزینه‌های ناشی از سوخت جایگزین، گواهی ظرفیت و ... به شکلی منسجم و سازمان‌یافته دنبال کرده و به نتیجه برسانیم و در روزهای پایانی سال هم پیگیری موضوع تعیین و پیشنهاد سقف قیمت انرژی و نرخ پایه آمادگی در بازار عمده‌فروشی برق برای سال 1403 و تاکید به اعلام آن پیش از آغاز سال جدید را در دستور کار قرار داده و به شکل گسترده در حال پیگیری آن هستیم.
سندیکای شرکت‌های تولیدکننده برق که امسال با پشتوانه همراهی و همکاری اعضای خود برای اولین بار در تاریخ فعالیت بیش از 15 ساله اش توانست در ارزیابی‌های اتاق بازرگانی ایران حائز رتبه A+ شده و در جایگاه مرجعیت دانشی قرار گیرد، همواره تقویت تعامل با اعضا، ایجاد انسجام روزافزون و تکیه بی شائبه بر همدلی و همراهی آنها را دنبال کرده و دستیابی به این مهم را یک ماموریت کلیدی می داند.
سندیکا همچنین به دنبال رویکردی تعاملی با نهادهای تاثیرگذر و ذینعفان کلیدی حوزه تولید برق است تا بتواند با اتکا به این تعاملات و ارائه راهکارهای فرابخشی و ملی و همچنین دوری گزیدن از گلایه ورزی های مرسوم صنفی، زمینه را برای تامین منافع اعضا به عنوان یک تکلیف فراهم کند.
ما به دنبال فضایی برای تسهیل سرمایه گذاری در حوزه تولید برق کشور از مسیر رفع مشکلات سرمایه‌گذاران فعلی این صنعت هستیم و بر این باوریم که در کنار همه سیاست های درست و کارآمد وزارت نیرو در زمینه افزایش ظرفیت برق تجدیدپذیر و مدیریت بهینه مصرف، توسعه نیروگاه‌های بزرگ مقیاس حرارتی و یا اتمی یک الزام جدی برای تامین پایدار برق است.
ما باور داریم که دولت به ویژه وزارت نیرو در تعامل، همفکری و مشارکت با بخش خصوصی می‌تواند به گفتمان راهکارمحوری دست یابد که نتیجه آن کاهش موانع سرمایه گذاری و در نهایت رفع ناترازی و جلوگیری تبعات منفی اقتصادی و اجتماعی ناشی از محدودیت در تامین برق کشور است.
در پایان ضمن قدردانی از مدیران و همکاران محترم شرکت‌های عضو که علیرغم چالش‌های اساسی، نقشی بزرگ و غیرقابل‌چشم‌پوشی در تامین برق کشور ایفا کردند، با آرزوی قبولی طاعات و عبادات در ماه پر خیر و برکت رمضان، سالی سرشار از توفیق و شادکامی برای خانواده بزرگ صنعت برق کشور آرزومندیم.