• ایران
  • 1403/06/18
news-details
اخبار

پروژه مشترک سندیکا و برق حرارتی؛
اصلاح حدود مجاز آلایندگی نیروگاه‌ها در بخشنامه محیط زیست

نشست کمیسیون مهندسی و سیستم‌های سندیکا روز دوشنبه بیست و نهم مرداد ماه سال جاری با محوریت بررسی جدول محدوده مجاز آلاینده‌ها در مصوبه سازمان حفاظت محیط زیست با حضور نمایندگانی از شرکت مادرتخصصی تولید برق حرارتی در محل این تشکل برگزار شد.
در این نشست که با حضور علی اصغر عبدلی، مدیرکل دفتر نظارت و بهسازی نیروگاه‌ها و مینا عصاری کارشناس محیط زیست شرکت مادرتخصصی تولید برق حرارتی برگزار شد، مهمترین چالش‌های نیروگاه‌های خصوصی و دولتی در خصوص محدوده تعیین شده مجاز برای سطح آلایندگی نیروگاه‌ها با سوخت گاز و گازوییل مورد بحث و بررسی قرار گرفت و طرفین توافق کردند که طی جلسات کارشناسی، پیشنهادهای مشترکی را به منظور ارائه به سازمان حفاظت محیط زیست تدوین و اصلاح حدود تعیین شده در بخشنامه شماره۸۴۴۱۱ /ت۵۵۱۸۱هـ مورخ 1396/6/27 تهیه و به این سازمان ارائه دهند.
در همین راستا مدیرکل دفتر نظارت و بهسازی نیروگاه‌های شرکت مادرتخصصی تولید برق حرارتی ضمن اشاره به این مساله که در بین نیروگاه‌های زیرمجموعه این شرکت، تعداد بسیار اندکی در زمان استفاده از سوخت گازوییل NOX بالاتری نسبت به حدود تعیین‌شده دارند. تاکید کرد: اعداد تعیین شده برای حدود آلایندگی نیروگاه‌ها در سال ۱۳۹۵ برای گازوییل در نیروگاه‌های درجه دو که عمده واحدهای کشور را در برمی‌گیرد، ۲۵۰ میلی‌گرم بوده و برای درجه یک ۲۰۰ میلی‌گرم بوده است. در آن زمان با پیگیری همکاران ما در برق حرارتی این اعداد افزایش یافته و به ۳۰۰ رسیده است. برای سوخت گاز هم حدود آلایندگی برای نیروگاه‌های درجه یک و دو به ترتیب ۱۵۰ و ۳۰۰ بوده که این رقم در اصلاحیه سال ۹۷ به ۳۰۰ تا ۴۰۰ رسیده است.
عبدلی با تاکید بر اینکه ضروری است این حدود برای واحدهای بخار بالاتر در نظر گرفته شود، خاطرنشان کرد: یکی از اشکالات جدول، عدم تفکیک نیروگاه‌ها بر اساس نوع تکنولوژی آنهاست، چرا که قطعا نیروگاه‌های بخار، گازی و سیکل ترکیبی، سطح آلایندگی کالا متفاوتی نسبت به یکدیگر دارند. بنابراین شاید بهتر باشد در اولین گام، تفکیک انواع نیروگاه‌ها را در جدول پیش‌بینی‌شده در بخشنامه سازمان محیط زیست دنبال کنیم.
در ادامه طی گزارشی کوتاهی از نتایج استعلام آنالیز دود و سوخت نیروگاه‌ها، به تناقضات موجود بین وضعیت آلایندگی نیروگاه‌ها با حدود تعیین شده توسط سازمان حفاظت محیط زیست اشاره و تصریح شد که عددهای تعیین‌شده برای حدود استاندارد آلایندگی نیروگاه‌ها با صنعتی مانند سیمان تفاوت چشمگیری دارد. چرا که در صنعت سیمان نه تنها اعداد بالاتری برای NOX در نظر گرفته شده، بلکه محدوده استاندارد برای آلایندگی گازوییل هم بالاتر از گاز پیش‌بینی شده است.
از جمله دیگر مواردی که در این نشست مورد تاکید قرار گرفت ضرورت بررسی دقیق استاندارد سوختی است که در اختیار نیروگاه‌ها قرار می گیرد. بر این اساس میزان همخوانی سوخت نیروگاه ها با استاندارد تعیین شده از سوی سازنده و نیز بررسی دلایل تعیین محدوده بالاتر آلایندگی گاز نسبت به گازوییل در حوزه نیروگاهی به عنوان محورهای بررسی های آتی در این خصوص در نظر گرفته شدند.
به این ترتیب پیشنهاد شد که میزان اثرگذاری نوع سوخت نیروگاه‌ها بر سطح الایندگی آنها بررسی و مستندات لازم در این خصوص گردآوری شده و در اختیار سازنده قرار گیرد تا بر اساس آن اعلام کند که نیروگاه‌های فعال فعلی کشور بر اساس این سوخت، تا چه میزان آلایندگی تولید می‌کنند.
در این جلسه همچنین به قوانین مرتبط با جرایم آلایندگی نیز پرداخته و خاطرنشان شد که دو ماده قانونی در حوزه جرایم محیط زیست برای صنایع آلاینده وجود دارد که به نظر می‌رسد همپوشانی قابل توجهی با یکدیگر دارند. یکی از آنها ماده ۲۷ قانون مالیات بر ارزش افزوده است که بر اساس آن صنایع آلاینده با توجه به شدت و مدت آلایندگی در شاخص‌های هوا، صدا، خاک و پسماند، معادل نیم یا یک و نیم درصد فروش سالانه خود را مالیات پرداخت کنند. در عین حال تبصره ۳ ماده ۱۲ قانون هوای پاک هم در همین حوزه در حال فعال شدن است که بر اساس آن همه صنایع فارغ از اینکه از حدود تعیین‌شده آلایندگی عدول کرده باشند یا خیر، باید عوارض پرداخت کنند که با عنوان «عوارض سبز» نامگذاری شده است.
در همین راستا پیشنهاد شد که برق حرارتی و سندیکا موضوع همپوشانی این دو قانون و خسارات احتمالی ناشی از اعمال این عوارض و جرایم برای نیروگاه‌ها را به شکل جدی از مسیر سازمان حفاظت محیط زیست دنبال کنند. به ویژه آنکه وزارتخانه‌های صمت، نیرو و نفت هم اعتراض خود را نسبت به اجرای همزمان دو قانون و پیامدهای جدی آن برای فعالان صنعتی اعلام کرده‌اند.
انجام پیگیری های لازم به منظور عرضه سوخت استاندارد مطابق با نظر سازنده به نیروگاه‌ها و یا اعمال جریمه برای شرکت پخش و پالایش فرآورده‌های نفتی بابت عرضه سوخت غیراستاندارد به فعالان این حوزه از دیگر پیشنهادات ارائه شده در این بخش بود.
در پایان این جلسه مقرر شد سندیکا و برق حرارتی در گام اول تفکیک انواع واحدهای نیروگاهی شامل بخار، گازی و سیکل ترکیبی را در جدول محدوده مجاز آلاینده‌ها در مصوبه سازمان حفاظت محیط زیست به شماره۸۴۴۱۱ /ت۵۵۱۸۱هـ مورخ 1396/6/27 را در دستور کار قرار داده و به شکل جدی پیگیری کنند.
برگزاری جلسات کارشناسی هفتگی مشترک بین سندیکا و برق حرارتی، جهت تهیه مستندات لازم در خصوص آنالیز سوخت و دود نیروگاه‌ها و نیز تطبیق اطلاعات آنها به منظور ارائه به سازمان محیط زیست و استعلام مجدد آنالیز دود خروجی از دودکش نیروگاه‌ها برای گاز و گازوییل طی سال‌های ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ و نیز آنالیز سوخت گازوییل مصرفی همراه با آنالیز دود مرتبط با آن شامل اندازه گیری درصد وزنی نیتروژن موجود در سوخت گازوییل هم از دیگر مواردی بود که در این جلسه کمیسیون مهندسی و سیستم ها در دستور کار سندیکا قرار گرفت.
فايل‌هاى مرتبط

ديدگاه‌ها

ارسال دیدگاه