• ایران
  • 1403/02/06
news-details
اخبار

<p><strong>تجمیع راهکارهای پیشنهادی برای بازپرداخت تسهیلات ارزی </strong></p>
تجمیع راهکارهای پیشنهادی برای بازپرداخت تسهیلات ارزی

مهندس ابراهیم خوش‌گفتار نایب‌رییس هیات‌مدیره سندیکا در نشستی که روز چهارشنبه بیست‌وششم تیر ماه در اتاق بازرگانی ایران برگزار شد از تهیه نامه‌ای با امضای مشترک نمایندگان سه تشکل حاضر در این نشست خبر داد. گفتنی است پیش‌نویس این نامه در هفته اول مداد ماه در دبیرخانه سندیکا تهیه شده است.
وی در این نشست پیشنهاد کرد بخشی از این نامه به تبیین دلایل مراجعه نکردن برخی شرکت‌ها برای دریافت وام از صندوق توسعه ملی اختصاص یابد. این دلایل از سوی نایب‌رییس هیات‌مدیره سندیکا چنین برشمرده شدند: اول آنکه هیچ بانکی حاضر نیست در این حوزه عاملیت بپذیرد. در وهله دوم نرخ بازگشت سرمایه (IRR) هیچ‌یک از پروژه‌ها، به میزانی نیست که بنا به اساس‌نامه صندوق مجاز به دریافت وام باشد. همچنین با نرخ نازل فعلی برای خرید برق، امکان بازپرداخت اقساط آن وجود ندارد. 
مساله پروسه طولانی دریافت وام برای سرمایه‌گذاران داخلی نیز در این رابطه از سوی دیگر حاضرین جلسه مطرح شد. 
مهندس خوش‌گفتار اشاره داشت: برای تهیه این نامه می‌توان به مصوبه‌ای از هیات دولت استناد کرد که نرخ رسمی (مبادله‌ای) را برای بازپرداخت تسهیلات ارزی معرفی کرده است. همچنین در این نامه باید درخواست شود نرخ برق به گونه‌ای اصلاح شود که مطابق نظام‌نامه صندوق توسعه ملی، نرخ بازگشت سرمایه (IRR) نیروگاه‌ها کمتر از ۱۵ درصد نباشد.
در بخش دیگری از این نشست علیرضا صدرآبادی مدیرعامل شرکت تدبیرسازان سرآمد به تبدیل نیروگاه گازی ارومیه به سیکل ترکیبی اشاره کرد و گفت: نیروگاه ارومیه با انجام این سرمایه¬گذاری عملا ۵۰۰ مگاوات تولید برق بدون مصرف سوخت داشته است که این میزان معادل۳۰ درصد کل مصرف استان آذربایجان غربی است. 
وی با بیان این مطلب خاطر نشان کرد: این اقدام در زمانی صورت گرفت که نرخ ارز حدود ۳۲۰۰ تومان بود و IRR نیروگاه ارومیه بیشتر از ۱۵ درصد محاسبه شده بود. بنابراین پیرو انعقاد قرارداد بیع متقابل با وزارت نیرو و بر اساس تبصره ۱۹ قانون بودجه سال ۹۲ نسبت به نصب بخش بخار در نیروگاه و تبدیل آن به سیکل ترکیبی اقدام شد. این کار بنا به تعهدات قانونی وزارت نیرو صورت گرفت اما اکنون هیچ بخشی از این وزارتخانه و شرکت‌های تابعه آن عهده‌دار مسئولیتی که در قانون مذکور اعلام شده نیست. به طوری که هم‌اکنون IRR نیروگاه ارومیه ۲ درصد شده و NPV آن به ۲۵۰۰ میلیارد تومان (۲۵ هزار میلیارد ریال) منفی رسیده است.
 در ادامه این نشست مهندس نصرت‌الله کاظمی با بیان آنکه تنها با اصلاح نرخ پایه آمادگی نیروگاه‌ها می‌توان به ادامه فعالیت آن‌ها امیدوار بود گفت: پیشنهاد می‌کنم علاوه بر راهکارهایی چون درخواست ریالی کردن این تسهیلات با نرخ ارز حساب‌شده در زمان دریافت وام و با سود ۱۵ درصد، تمدید قراردادهای خرید تضمینی برق و افزایش مدت بازپرداخت اقساط را هم درخواست کنیم. 
وی افزود: برای وزارت نیرو بهتر بود در کنار این صنعت قرار بگیرد. واقعیت آن است که در این بخش حمایت کافی صورت نمی‌گیرد.
آقای داریوش طهماسبی، معاون مالی شرکت آرین‌ماه‌تاب‌گستر نماینده دیگری از اعضای سندیکای شرکت‌های تولیدکننده برق بود که در این نشست به بیان نظرات خود در خصوص بازپرداخت تسهیلات ارزی دریافت‌شده از صندوق توسعه ملی پرداخت. 
معاون مالی شرکت آرین‌ماه‌تاب‌گستر به پیشنهادهای سه‌گانه وزیر نیرو در نامه‌ای اشاره کرد که مشترکا با رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی امضا شده بود. وی در این رابطه افزود: واقعیت آن است که متاسفانه نامه‌هایی از این دست با وجود پیشنهادهای بسیار خوبی که در آن مطرح است بایگانی می‌شود و به نتیجه مشخصی نمی‎رسد. زیرا وزارت نیرو و شرکت‌های خصوصی تولیدکننده برق به واسطه آنکه ابزاری برای تهدید و اجازه‌ای برای دست کشیدن از تولید ندارند، خود را دارای قدرت کافی برای چانه‌زنی نمی‌دانند در حالی که چنین نیست و باید راهکار استفاده از قدرت خود را پیدا کنیم.
 

فايل‌هاى مرتبط

ديدگاه‌ها

ارسال دیدگاه