• 1403/02/01

در جلسه نمایندگان شرکت‌های عضو سندیکا با وزارت نیرو بررسی شد؛
راهکارهای جبران افزایش نرخ ارز در قراردادهای بیع متقابل

جمعی از نمایندگان شرکت‌های عضو سندیکا در جلسه‌ای با مدیرکل دفتر سرمایه‌گذاری و تنظیم مقررات بازار آب و برق وزارت نیرو که بیست‌وپنجم آبان ماه برگزار شد، موضوع «نحوه جبران آثار ناشی از افزایش قیمت ارز در قراردادهای بیع متقابل» را مورد بررسی قرار دادند. در این جلسه مشکلات ناشی از «تبدیل‌شدن این قراردادها از حالت ارزی به ریالی» که در پی جهش‌های نرخ ارز در سال‌های اخیر تشدید شده است، تبیین شد. به طوری که به گفته نمایندگان سندیکا، در این شرایط، قراردادهای بیع متقابل با توجه به سرمایه‌گذاری عمدتا ارزی در بخش نیروگاهی عملا کارایی خود را برای سرمایه‌گذاران از دست داده و احداث بخش بخار نیروگاه‌ها را با توجه به تغییرات شدید نرخ ارز از توجیه‌پذیری اقتصادی خارج کرده است. گفتنی است پیش از این جلسه نیز طی نامه‌ای از سندیکا به دکتر کیومرث حیدری ضابطه مندرج در متن پیشنهادی مصوبه وزیر نیرو با موضوع «جبران آثار ناشی از افزایش نرخ ارز در قراردادهای احداث بخش بخار نیروگاه‌های سیکل ترکیبی به روش بیع متقابل» مورد انتقاد قرا رگرفته و عنوان شده بود متن پیشنهادی برای مصوبه: «به دلیل وجود ضریب کاهشی نامتوازن به هیچ وجه با اصلاح مدل مالی در قراردادهای سرمایه‌گذاری همخوانی نداشته و نمی‌تواند آثار ناشی از افزایش نرخ ارز را جبران کند». در این جلسه که علاوه بر نمایندگان شرکت‌های مپنا، آرین ماهتاب گستر و تدبیرسازان سرآمد، مدیرانی از شرکت مادرتخصصی تولید نیروی برق حرارتی نیز حضور داشتند، علت تنظیم مصوبه مربوط به قراردادهای بیع متقابل با تعدیلات حداقلی، محدودیت‌های موجود در منابع این شرکت برای پرداخت تعهدات عنوان شد. با این حال با توجه به آنکه مصوبه مذکور کفایت تغییرات شدید ارز را نمی‌کند راهکارهایی به شرح زیر پیشنهاد شد و مورد پی‌گیری قرار گرفت. بر این اساس اولویت اول اقدامات آن بود که با مراجعه به شورای اقتصاد درخواست تخصیص منابعی به منظور جبران اثرات تغییر شدید نرخ ارز در قراردادهای بیع متقابل توسط وزات نیرو مورد پی‌گیری قرار گیرد. همچنین به عنوان اولویت دوم، در چارچوب بخشنامه‌ای از شورای عالی فنی با عنوان «دستورالعمل نحوه جبران آثار ناشی از افزایش قیمت ارز در پیما‌ن‌های ریالی فاقد تعدیل» مقرر شد، نهایت بهره‌برداری از پتانسیل‌های موجود در این بخشنامه در خصوص انجام تعدیل‌های لازم صورت گیرد و در مواردی که نیاز به تصریح بیشتر و یا اصلاحاتی در مفاد این بخشنامه است پیشنهادهای مربوطه تهیه و در شورای عالی فنی پی‌گیری شود. اولویت سوم برای حل این مشکل نیز در صورت به نتیجه نرسیدن موارد مذکور تهیه مدلی مالی توسط وزارت نیرو با استناد به ماده 9 بخشنامه مذکور عنوان شد تا از طریق آن نحوه جبران آثار ناشی از تغییرات نرخ ارز پیش‌بینی و ابلاغ شود.