• ایران
  • 1403/08/24
صادرات برق نیروگاه‌های غیر دولتی راهکاری برای بدهی‌های ارزی
مصاحبه و گزارش‌های ویژه

صادرات برق نیروگاه‌های غیر دولتی راهکاری برای بدهی‌های ارزی

مهندس حسنعلی تقی‌زاده لنده عضو هیات‌مدیره سندیکای شرکت‌های تولیدکننده برق ششم آذرماه میهمان برنامه «روی خط خبر» در شبکه خبر صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران بود که به موضوع نقش بخش خصوصی در تولید برق اختصاص داشت.
مهندس تقی‌زاده لنده در ابتدای این برنامه که ساعت 11:40 روز چهارشنبه گذشته شروع شد طی تبیین حضور قدرتمند و موفق بخش خصوصی در صنعت برق کشور از سهم بیش از 60 درصدی بخش خصوصی در تولید برق کشور خبر داد. وی خاطر نشان کرد: البته میزان تولید این نیروگاه‌ها بیشتر از ظرفیت‌ آن‌ها است. به طوری که با توجه به راندمان بالاتر و شرایط بهتر نگهداری نیروگاه‌های غیر دولتی، این میزان انرژی برق از حدود 50 درصد ظرفیت نیروگاهی نصب‌شده کل کشور حاصل شده است که توسط این بخش اداره می‌شود.
این عضو هیات‌مدیره سندیکا با تاکید بر بهره‌وری بالاتر نیروگاه‌های غیر دولتی با استناد بر آمار مورد تایید وزارت نیرو فلسفه واگذاری نیروگاه‌های دولتی به بخش خصوصی را نیز همین امر دانست و افزود: از کل 82 هزار مگاوات ظرفیت نصب‌شده کشور در حال حاضر حدود 66 هزار مگاوات آن مربوط به نیروگاه‌های حرارتی، حدود 12 هزار مگاوات ظرفیت کل نیروگاه‌های آبی و برقابی و حدود 800 مگاوات آن ظرفیت نصب‌شده نیروگاه‌های تجدیدپذیر است که مجموعا چنان که ذکر شد 50 درصد یعنی حدود 42 هزار مگاوات ظرفیت نصب‌شده نیروگاهی کشور را شامل می‌شوند.
وی در خصوص حضور قدرتمند بخش خصوصی در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر با بیان آنکه اکثر قریب به اتفاق نیروگاه‌های این حوزه در اختیار بخش خصوصی است خاطر نشان کرد: بنا به سیاست‌گذاری‌های دولت که توسط ساتبا دنبال می‌شود سعی بر آن است که بخش خصوصی در این عرصه فعالتر شود و سرمایه‌گذاری بخش خصوصی به سمت نیروگاه‌های تجدیدپذیر شیفت پیدا کند. مدیرعامل شرکت امید تابان هور در توضیح این مطلب افزود: به عنوان مثال نیروگاه بادی منجیل تا سال 96 در اختیار دولت بوده است اما از آن زمان بخش غیر دولتی از طریق سازمان خصوصی‌سازی آن را خریداری کرده است و در حال حاضر با بهره‌‍وری و راندمان بسیار مناسب‌تری فعال است. به این ترتیب هم‌اکنون ایران به نسبت کشورهای منطقه در موقعیت خوبی برخوردار است اما از استانداردهای جهانی هنوز فاصله دارد.
مهندس تقی‌زاده لنده در خصوص منابع استفاده‌شده برای سرمایه‌گذاری و احداث نیروگاه‌های بخش خصوصی با توجه به مبالغ بالای آن به فاینانس و تسهیلات ارزی دریافتی از صندوق توسعه ملی اشاره کرد و افزود: برای مثال یک نیروگاه 500 مگاواتی حدود 250 میلیون یورو سرمایه‌گذاری نیاز دارد. وی در این رابطه ادامه داد: البته حمایت‌هایی در قالب خرید تضمینی برق از سوی دولت انجام می‌شود که شامل تامین سوخت مجانی برای این نیروگاه‌ها به مدت 5 سال از زمان راه‌اندازی و خرید تضمینی برق این نیروگاه‌ها با نرخی معین است.
همچنین بنا به ضریب تعدیلی که در این قراردادها آمده است متناسب با افزایش نرخ ارز و افزایش شاخص تورم، نرخ انرژی که از نیروگاه‌داران بخش خصوصی در قالب خرید تضمینی انجام می‌دهند افزایش می‌یابد، اما با این حال طی سال‌های اخیر مشکل عمده‌ای به وجود آمده است.
عضو هیات‌مدیره سندیکا در این خصوص تصریح کرد: بازپرداخت وام‌های ارزی اخذشده از صندوق توسعه ملی باید توسط نیروگاه‌ها به صورت ارزی و آن‌هم با نرخ ارز نیمایی صورت گیرد، در حالی که درآمد نیروگاه‌ها به صورت ریالی حاصل می‌شود. لذا این امر مشکلاتی را برای نیروگاه‌ها به وجود آورده است.
وی برای حل این مشکل تاکید کرد: باید با سازوکاری درآمد نیروگاه‌ها را به حالت ارزی نزدیک کرد. بنابراین اولین موضوع در مورد بازپرداخت تسهیلات ارزی آن است که دولت بخشی از صادرات برق را در اختیار این تعداد از نیروگاه‌ها قرار دهد.
فايل‌هاى مرتبط