• ایران
  • 1403/01/09
news-details
اخبار

در نشست هم‌اندیشی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در بخش نیروگاهی بررسی شد؛
موانع و راهکارهای سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در تولید برق

نشست هم‌اندیشی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در بخش نیروگاهی بعدازظهر روز سه‌شنبه نهم شهریور ماه جاری با حضور مدیران ارشد دولتی و خصوصی صنعت برق و سازمان‌های سیاست‌گذار در حوزه انرژی به‌صورت مجازی برگزار شد. در این نشست که به مدت حدود 4 ساعت به طول انجامید، هر یک از حاضران به بیان دیدگاه‌های خود در باره چالش‌های سرمایه‌گذاری در بخش تولید و چگونگی تحقق برنامه‌های دولت سیزدهم در حوزه برق پرداختند.
دکتر محسن بختیار معاون برنامه‌ریزی وزارت نیرو در ابتدای این نشست با ارائه گزارشی از اقدامات وزارت نیرو برای افزایش ظرفیت تولید برق طی چهار سال گذشته، به بیان مشکلات بخش خصوصی صنعت برق پرداخت و گفت: طی چند سال اخیر، بخش خصوصی صنعت برق با چالش‌های متعددی مواجه بوده است که باید با رفع آن‌ها، انگیزه لازم برای سرمایه‌گذاری و حضور هر چه بیشتر بخش خصوصی در تولید برق را فراهم کنیم.
همچنین مهندس محسن طرزطلب مدیرعامل شرکت مادرتخصصی تولید نیروی برق حرارتی در این نشست اظهار داشت: باید با تشویق مردم به سرمایه‌گذاری در بخش تولید برق و ارائه بهره مناسب به سرمایه‌گذاران بتوانیم پروژه‌های نیمه‌تمام در بخش تولید را تکمیل کنیم. بر همین اساس انتشار اوراق مالی اسلامی در حجم وسیع و تامین منابع مالی برای تکمیل نیروگاه‌های در حال ساخت می‌تواند برای عبور از شرایط حساس فعلی کمک‌حال صنعت برق باشد.
در ادامه، دکتر مصطفی رجبی مشهدی مدیرعامل شرکت مدیریت شبکه برق با تاکید بر اینکه صنعت برق در شرایط بحران جدی قرار دارد افزود: چنانچه در محدودیت منابع مالی گشایشی نشود و این شرایط تداوم داشته باشد، به کاهش بدهی‌ها به بخش خصوصی نمی‌توان امیدوار بود.
مهندس محمدعلی وحدتی دیگر سخنران این نشست بود که با تشریح عوامل بروز شرایط بحرانی صنعت برق، ریشه آن را در اقتصاد نابسامان برق، بی‌ثباتی در اقتصاد کلان و اجرای سلیقه‌ای قوانین دانست و گفت: بروز این شرایط بحرانی با توجه به سیاست‌های وزارت نیرو در سال‌های اخیر دور از انتظار نبود و قبلا در باره تبعات آن هشدارهای لازم را داده بودیم، ولی توجهی به آن نشد.
وی در ادامه افزود: با اجحافاتی که از سوی بخش دولتی به بخش خصوصی فعال در تولید برق می‌شود، رغبتی برای سرمایه‌گذاری در این بخش وجود ندارد، به‌طوری که در طول برنامه ششم توسعه عملیات اجرایی نیروگاه جدیدی توسط بخش خصوصی آغاز نشده است.
رییس هیات‌مدیره سندیکای شرکت‌های تولیدکننده برق در ادامه به بیان مشکلات تولیدکنندگان برق پرداخت و تصریح کرد: مواردی نظیر نبود نهاد مستقل رگولاتوری، موضوع گواهی ظرفیت، صدور سالانه پروانه بهره‌برداری برای نیروگاه‌ها، برخورد تبعیض‌آمیز با نیروگاه‌های غیر دولتی در بورس انرژی، مشکل بازپرداخت تسهیلات ارزی توسط نیروگاه‌ها با توجه به افزایش چندین برابری نرخ ارز و انباشت مطالبات از وزارت نیرو را از جمله عواملی دانست که موجب گریز سرمایه‌گذار خصوصی برای فعالیت در بخش تولید برق شده است.
همچنین مهندس محمد ملاکی رییس هیات‌مدیره شرکت ماهتاب‌گستر، در سخنانی برنامه وزارت نیرو را برای افزایش 30 هزار مگاوات نیروگاه جدید طی 4 سال آینده، آرمانی تلقی کرد و گفت: برای عملیاتی‌شدن این برنامه نیاز به 39 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری است که در شرایط فعلی چنین امکانی برای تامین آن وجود ندارد. از سوی دیگر شرکت‌ها توان جذب سالانه 9 میلیارد دلار را نخواهند داشت.
دکتر فریدالدین معصومی مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری برق و انرژی غدیر نیز طی سخنانی با نقد اطلاعات و آمار اعلام‌شده توسط معاون برنامه‌ریزی وزارت نیرو تصریح کرد: طی برنامه ششم، برخلاف آنچه ذکر شد، هیچ قرارداد جدیدی برای ساخت نیروگاه بین بخش خصوصی و وزارت نیرو مبادله نشده است و اگر هم نیروگاهی توسط بخش خصوصی ساخته شده، مربوط به برنامه پنجم توسعه بوده است.
وی با گلایه از وزارت نیرو به خاطر تحمیل سیاست‌های یک‌جانبه به بخش خصوصی تولید برق، این رویه را موجب بی‌انگیزگی سرمایه‌گذاری در بخش تولید برق دانست.
دکتر معصومی در ادامه با انتقاد از بی‌توجهی وزارت نیرو به توصیه‌های بخش خصوصی گفت: به‌عنوان مثال در بعضی از مقاطع می‌توانستیم مازاد برق تولیدی نیروگاه‌های خصوصی را برای استفاده مراکز تولید رمزارز در نظر بگیریم و برای این نیروگاه‌ها ایجاد انگیزه کنیم، ولی وزارت نیرو مانع این کار شد.
همچنین دکتر کاظمی از گروه مپنا با انتقاد از روند تعرفه‌گذاری قیمت فروش برق به مشترکان تصریح کرد: چنانچه این شرایط تغییر نکند و برق همچنان با قیمت ارزان عرضه شود، تقاضا و مصرف همچنان روند افزایشی خواهد داشت و شرایط بحرانی‌تر خواهد شد.
وی در ادامه گفت: گروه مپنا توان ساخت سالی 5 هزار مگاوات نیروگاه جدید با راندمان 59 درصد را دارد، به شرط اینکه منابع مالی آن به‌طور مناسب تامین شود.
گفتنی است در این نشست سایر مدیران و نمایندگان سایر سازمان‌ها به بیان دیدگاه‌ها و نقطه نظرات خود پرداختند و ضمن تاکید بر رفع موانع و چالش‌های سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در تولید برق، حضور در این بخش را یکی از عوامل مهم و راه‌گشا در تحقق برنامه‌های وزارت نیرو در دولت سیزدهم دانستند.
فايل‌هاى مرتبط

ديدگاه‌ها

ارسال دیدگاه