• 1403/01/10

بررسی مسائل روز اعضای سندیکا در حوزه بازار برق و بورس انرژی

سی‌و‌چهارمین جلسه کمیسیون بازار برق و بورس انرژی سندیکا، روز دوشنبه بیست‌ودوم شهریور به صورت مجازی به‌منظور بررسی چهار موضوع از مسائل روز اعضای سندیکا به ترتیب در باره عدم صدور مجوز خروج برای تعمیرات برنامه‌ریزی‌شده واحدهای نیروگاهی، نحوه محاسبه راندمان متوسط شبکه، امکان اصلاح ظرفیت معاملات بورس انرژی و بررسی اثرات تست فصلی کنترل فرکانس برگزار شد.
در ابتدای جلسه کمیسیون بازار برق و بورس انرژی نامه های دریافتی از شرکت ها با موضوع عدم صدور مجوز خروج برای بازدیدها و تعمیرات دوره ای واحدها بررسی و در این خصوص تصمیم‌گیری شد. بر این اساس مقرر شد پیرو استعلام از شرکت های عضو، ضمن مکاتبه با هیات تنظیم بازار برق و ارسال گزارشی از جرایم شرکت های عضو سندیکا به دلیل عدم صدور مجوز خروج برای بازدیدها و تعمیرات دوره ای توسط معاونت راهبری شبکه، نامه ای با محوریت تبصره ذیل بند 6-5 آیین نامه شرایط و روش خرید و فروش برق در شبکه برق کشور به معاونت راهبری ارسال شود.
تعدادی از نیروگاه های عضو سندیکا بر اساس برنامه زمان بندی‌شده، برای بازدیدها و تعمیرات دوره ای واحدها، درخواست خروج در تاریخ های مشخصی در فروردین، اردیبهشت و خرداد ماه سال جاری داشتند، اما مجوز خروج به آنان داده نشد. بنابراین برخی نیروگاه ها مجبور به تعمیرات دوره ای بدون مجوز دیسپاچینگ و برخی دیگر ناگزیر به خروج اضطراری و بدون برنامه همراه با جریمه در زمان پیک برای انجام تعمیرات شدند.
موضوع دوم تبادل نظر در خصوص نحوه محاسبه راندمان متوسط شبکه بود. با توجه به اینکه کارایی راندمان از تیرماه سال جاری در صورتحساب نیروگاه ها لحاظ شده است، مقرر شد طی مکاتبه با شرکت مدیریت شبکه برق، رویه و دستورالعمل محاسبه راندمان برای اطلاع همکاران نیروگاهی درخواست شود. همچنین در مورد ابهاماتی که پیرامون این موضوع وجود دارد از هیات تنظیم بازار برق استفساریه خواسته شود.
در ادامه با طرح موضوع «امکان اصلاح ظرفیت معاملات بورس انرژی »، اعضای کمیسیون پیشنهاد کردند فرآیند فعلی معاملات در بورس ادامه پیدا کند و پس از انجام معاملات در بورس انرژی نتیجه معاملات برای شرکت مدیریت شبکه برق ارسال شود. سپس پیرو ثبت معاملات، به خریدار و فروشنده اختیار داده شود که با رضایت طرفین، امکان اصلاح حجم معاملات را داشته باشند (همانند قراردادهای دوجانبه). بنابراین مقرر شد در مکاتبه ای با وزارت نیرو این پیشنهاد به عنوان یک راه‌کار اجرایی برای توسعه تجارت برق و رونق معاملات بورس انرژی ارائه و این درخواست با بورس انرژی نیز مطرح شود.
گفتنی است در حال حاضر در معاملات بورس انرژی اگر برای مشترک شرایط خاصی اتفاق بیافتد، امکان کاهش یا اصلاح حجم معامله وجود ندارد، و این یکی از اشکالات معامله در بورس است. به خصوص در تابستان که قطعی برق زیاد بود، این اشکال موجب شد مشترکین غالبا مایل به عقد قراردادهای دوجانبه باشند و این موضوع باعث شد نیروگاه ها فرصت معافیت مالیاتی معاملات در بورس را از دست بدهند.
در بخش پایانی این جلسه بررسی اثرات تست فصلی کنترل فرکانس در دستور کار قرار گرفت. با توجه به اینکه تست-های کنترل فرکانس در شبکه به صورت فصلی طراحی شده است، برای واحدهایی که در تعمیرات هستند بر اساس بند 6-19 روش اجرایی آزمون عملکرد کنترل فرکانس اولیه عمل می شود. در این بند گفته شده چنانچه واحد در دوره آزمون بیش از نیمی از دوره (45 روز) را در تعمیرات باشد و طبق برنامه از مدار خارج باشد، بر اساس دستورالعمل اجرایی آن واحد در کل فصل معاف است. حال اگر به عنوان مثال واحد 46 روز در تعمیرات باشد و 44 روز باقیمانده فصل را به صورت نرمال در مدار باشد، طبق دستورالعمل در کل 90 روز آن فصل، واحد معاف می شود؛ در حالی که در آن 44 روز باید در کنترل فرکانس مشارکت کند و نمی تواند دستور دیسپاچینگ را اجرا نکند اما عملا هیچ درآمدی عاید نیروگاه نمی شود.
بر این اساس با تاکید بر این که نیروگا‌ه‌ها به هرحال روزهای باقیمانده فصل را مشارکت می کنند، مقرر شد طی مکاتبه‌ای با شرکت مدیریت شبکه برق درخواست شود که اگر واحد دستورات مرکز را اجرا کرده، درآمد واحد برای کنترل فرکانس لحاظ شود و حتی اگر تعداد آزمون های انجام‌شده درآن بازه زمانی کم بود، از تست‌های قبلی استفاده شود.