• ایران
  • 1403/02/09
news-details
اخبار

+A با چاشنی عالی در چهار معیار کلیدی
سندیکا در بین سه تشکل برتر کشور قرار گرفت

سندیکای شرکت های تولیدکننده برق برای اولین بار، حائز رتبه +A شد و در صدر تشکل های عضو اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران قرار گرفت.
در این ارزیابی که بر مبنای چهار ماموریت کلیدی تشکل ها شامل عضویت (جلب مشارکت فعالان بخش یا صنعت مربوطه)، ارائه خدمات، تنظیم گری و تاثیرگذاری بر سیاست ها انجام شده، فعالیت و اقدامات بیش از 250 تشکل عضو اتاق بازرگانی ایران ارزیابی و بر اساس نتایج به دست آمده، رتبه بندی آنها انجام شده است.
اتاق بازرگانی ایران در این مدل ارزیابی، با وزن دهی به پنج مولفه مشخص شامل حکمرانی، عضویت، خدمات، تاثیرگذاری بر سیاست ها و تنظیم گری، میزان موفقیت تشکل ها را در تحقق ماموریت های سازمانی چهارگانه خود بررسی کرده و در این میان سندیکای شرکت های تولیدکننده برق با قرار گرفتن در وضعیت عالی در چهار مولفه اول و مطلوب در مولفه تنظیم گری، موفق به کسب رتبه +A شده که در واقع تعبیر دقیق آن، تشکلی است که دارای "مرجعیت دانشی" دار حوزه کاری مربوطه است.
لازم به ذکر است که در حال حاضر تنها سه تشکل در ایران این رتبه شده و مرجعیت دانشی حوزه فعالیت خود را دارند.

وضعیت عالی در حکمرانی
در بخش حکمرانی، میزان موفقیت تشکل های اقتصادی در تحقق ماموریت های مورد نظر و عملکرد اثربخش به طور مستقیم وابسته به شیوه اداره (حکمرانی) تشکل ها خواهد بود. آنچه می تواند زمینه ساز تداوم موفقیت یک تشکل و تقویت سرمایه اجتماعی در میان فعالان اقتصادی یک بخش خاص شود، مکانیزم حکمرانی تشکل است.
سندیکای شرکت های تولیدکننده برق در بخش حکمرانی، در وضعیت عالی قرار گرفته که این مهم حاصل عملکرد قابل توجه این تشکل در معیارهای زیرمجموعه این مولفه بوده است. سندیکا در حوزه سیستم و روش تامین مالی تشکل در شرایط مطلوب قرار گرفته و در زمینه مجمع عمومی و اساسنامه، مدیریت و منابع انسانی، کمیته ها و کمیسیون ها و روابط عمومی حائز وضعیت عالی شده اند.
سندیکا همچنین در زمینه گردآوری بانک های اطلاعاتی، فناوری و اطلاعات، مسئولیت اجتماعی، برنامه ریزی و استراتژی و در نهایت ساختار سازمانی و زیرساخت هم به عنوان بخش دیگری از معیارهای زیرمجموعه حکمرانی، عملکردی عالی داشته است.
در ارزیابی اتاق، ایجاد شفافیت مالی از طریق ارائه گزارش های مالی، برگزاری منظم مجامع عمومی و جلسات هیات مدیره، درآمدزایی از طریق ارائه خدمات و افزایش استقلال تشکل، تفویض اختیار مناسب به دبیر، استفاده از نیروی متخصص، تعامل مناسب با اعضا و ایجاد بانک های اطلاعاتی قابل اتکا در تشکل به عنوان نقاط قوت سندیکا در حوزه حکمرانی بوده اند.
بر اساس این ارزیابی همچنین وجود ساختار سازمانی و زیرساخت خوب در تشکل، دارا بودن واحد روابط عمومی قوی، وب سایت قوی و پایگاه اطلاعاتی به روز و فعال و چاپ منظم نشریه تخصصی هم از دیگر نقاط قوت قالب اتکای سندیکا محسوب می شود.
البته در همین حوزه انجام اقدامات لازم به منظور تهیه صورت های مالی حسابرسی شده توسط شرکت حسابرسی مستقل و نیز توجه جدی تر به مدیریت هزینه ها و درآمدها به منظور کاهش نسبت هزینه به درآمد از جمله موضوعاتی است که از دیدگاه اتاق بازرگانی، سندیکا باید نسبت به بهبود آنها اقدام کند.

عملکرد عالی در عضویت
یکی دیگر از معیارهای کلیدی برای انجام این ارزیایی، سنجش میزان مشارکت فعالان کسب و کار مرتبط با حوزه کاری آنها در حوزه عضویت است. چرا که در واقع قدرت و نفوذ تشکل های اقتصادی و کارفرمایی در عرضه سیاست گذاری نسبت قابل توجهی با تعداد اعضا و کیفیت آنان دارد. تعداد بالاتر اعضا، دامنه نفوذ تشکل را افزایش می دهد، مشروعیت و قدرت یابی آن را تقویت می کند و در نهایت سطح چانه زنی آن را در نهادهای بالادستی افزایش می دهد.
سندیکای شرکت های تولیدکننده برق هم به دلیل عضویت بخش عمده ای از سرمایه گذاران نیروگاهی، در بخش عضویت هم حائز وضعیت عالی شده است. در واقع بر اساس ارزیابی صورت گرفته سندیکا نه تنها در میزان جلب مشارکت شرکت های بزرگ صنعت عملکرد عالی داشته، بلکه توانسته این وضعیت را در روند تغییر تعداد اعضا، تهیه پکیج معرفی و راهنمای عضویت در تشکل و نیز میزان پوشش و عضویت تعداد فعالان صنعت حفظ کند. ضمن اینکه عملکرد سندیکا در ایجاد ساز و کار نظرسنجی مستمر از اعضا و نیز تدوین برنامه توسعه عضویت و سند استراتژی صنعت، بسیارخوب ارزیابی شده است. هر چند اتاق تدوین سند استراتژی صنعت را یکی از اقداماتی دانسته که سندیکا می بایست بر بهبود آنها تمرکز داشته باشد.

رتبه عالی در خدمات
یکی دیگر از مولفه های بررسی شده در ارزیابی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، موضوع خدمات تشکلی بوده است. در واقع اهمیت این حوزه بیش از هر چیز برآمده از ارتباط مستقیم و معنادار خدمات با خروجی اصلی تشکل ها است که در نهایت به تاثیرگذاری بر دولت ها و سیاستگذاری ها منجر می شود.
از این رو سرمایه گذاری و برنامه ریزی برای توسعه و تقویت خدمات تشکل و ایجاد زیرساخت های لازم به منظور هدفمندسازی آن، می تواند ضمن اینکه زمینه ساز ورود سه منبع قدرت شامل پول، نیروی انسانی ماهر و جذب اعضای بیشتر باشد، تصویر قدرتمندتری نیز از آن تشکل می سازد. به همین دلیل است که ارائه خدمات سازماندهی شده، اساس و گرانیگاه رشد و توسعه تشکل ها برشمرده می شود.
سندیکای شرکت های تولیدکننده برق در این بخش هم در وضعیت عالی قرار گرفته است. این مهم حاصل ارائه خدمات عمومی، آموزشی و پژوهشی و نیز پیش بینی خدمات مشاوره ای و فنی، تخصصی در سطوح عالی برای شرکت های عضو بوده است.
البته بر مبنای ارزیابی های صورت گرفته اقدامات سندیکا در زمینه خدمات نمایشگاهی، همایش و پاویون و نیز جذب سرمایه، نیازمند اصلاح تشخیص داده شده و ضروری است که در سال آینده تقویت این دو بخش در دستور کار سندیکا قرار گیرد.
بر مبنای آنچه در گزارش اتاق بازرگانی ایران ذکر شده، برگزاری دوره های آموزشی عمومی و تخصصی، پژوهش در امور تخصصی و ارائه نتایج آن به صورت مقاله و انتشار عمومی، ارائه مشاوره تخصصی و عمومی به اعضا و جذب و اعزام هیات های تجاری و تاثیرگذاری بر بازارهای هدف از جمله نقاط قوت سندیکا در این بخش بوده است.
در کنار آن اما خدمات نمایشگاهی، همایش و پاویون با هدف انتقال دانش تکنولوژی تخصصی و جذب سرمایه هم جزو نکاتی است که بهبود آن نیازمند برنامه ریزی مدونی از سوی سندیکا است.

تاثیرگذاری عالی بر سیاست ها
از آنجا که تاثیرگذاری بر فرآیند سیاستگذاری های کشور یکی از مهمترین اهداف و در واقع سرشت اصلی شکل گیری تشکل های اقتصادی و صنفی محسوب می شوند، این مهم در ارزیابی اتاق بازرگانی هم به عنوان یکی از مولفه های کلیدی مدنظر قرار گرفته است. اگرچه در گزارش اتاق هم بر این مساله تاکید شده که با وجود گذشت بیش از 100 سال از شکل گیری تشکل های اقتصادی در شکل مدرن، همچنان تاثیرگذاری ممتازی بر فرآیند سیاستگذاری های کلان و ملی ندارند.
البته بدون تردید طرح مشکلات و ضرورت ها و ارائه تصویری دقیق و روشن از وضعیت بنگاه های اقتصادی در شاخه های مختلف کسب و کار، تنها مسیری است که می تواند تشکل را به یک جایگاه موثر در طراحی، تصویب و اجرای سیاست ها برساند.
سندیکا توانسته در معیارهای مرتبط با تاثیرگذاری بر سیاستگذاری ها در حوزه کسب کرسی در نهادهای تصمیم گیری و حاکمیتی، ارتباط با دولت، مجلس شورای اسلامی و رسانه ها، تلاش برای اصلاح آئین نامه ها یا بخش نامه ها و یا قوانین مرتبط و نیز ارتباط و تعامل با اتاق ایران در وضعیت عالی قرار گرفته و در زمینه شناسایی و ارتباط با سایر NGOها و نهادها هم عملکردی بسیار خوب داشته است.
در گزارش اتاق مهمترین نقاط قوت سندیکای شرکت های تولیدکننده برق در شاخص تاثیرگذاری بر سیاست ها، کسب کرسی در نهادهای حاکمیتی، ارتباط خوب و اقدامات مشترک با سایر تشکل ها، ارتباط با نهادهای دولتی، مجلس شورای اسلامی و رسانه ها و همچنین انجام اقدامات و پیگیری های قابل قبول به منظور تغییر آیین نامه ها و بخشنامه ها بوده است. البته اتاق از عدم شناسایی شواهد و مستندات در خصوص ارتباط با تشکل ها و سازمان های مشابه خارج از کشور به عنوان نقطه ضعف سندیکا در این حوزه یاد کرده است.

تنظیم گری مطلوب
تشکل های اقتصادی همواره پیگیری مطالبات اعضا را به عنوان مهمترین ماموریت خود تلقی کرده و عمده اهداف خود را بر این مبنا پایه ریزی می کنند. در این میان ایفای نقش تنظیم گری و جهت دهی به مطالبات بخش خصوصی در راستای پیاده سازی سیاست های کلان دولت، جزو اقداماتی است که می تواند مسیر را تا تحقق انتظارات و خواسته های اعضا هموارتر کند. از این رو انجام وظایف مرتبط با حوزه تنظیم گری نقشی تعیین کننده در ارتباط و تعامل با دولت ها خواهد داشت.
در این بخش سندیکا در زمینه های مرجعیت استعلام ها از سمت نهادهای مرتبط داخلی و خارجی شرایط مطلوب داشته و به واسطه اقدامات قابل توجهش در زمینه بهبود قیمت گذاری، در وضعیت مطلوب قرار گرفته است.
فايل‌هاى مرتبط

ديدگاه‌ها

ارسال دیدگاه