• 1403/02/13

در نشست هم اندیشی اعضای سندیکا مطرح شد؛
تعیین یک‌جانبه سقف نرخ و نحوه عرضه انرژی، غیرکارشناسی است

نخستین نشست هم‌اندیشی اعضای سندیکای شرکت‌های تولیدکننده برق به منظور بررسی سقف نرخ خرید انرژی و چگونگی فروش برق در سال 1403 صبح امروز با حضور مدیران عامل شرکت‌های عضو برگزار شد.
در ابتدای این جلسه رییس هیات مدیره سندیکا ضمن اعلام این خبر که در روزهای پایانی سال گذشته، نشستی درباره تعیین سقف نرخ انرژی، بدون حضور نماینده سندیکا در وزارت نیرو برگزار شده، عنوان کرد: بر اساس مصوبات این جلسه که البته هنوز توسط وزارت نیرو به صورت رسمی ابلاغ نشده، افزایش سقف نرخ انرژی 20 درصد در نظر گرفته شده، همچنین، قرار بر این گذاشته شده که تولیدکننددگان برق غالب برق تولیدی خود را در بورس عرضه کنند.
حسنعلی تقی زاده لنده با اشاره به اینکه در سال گذشته برای تعیین سقف قیمت خرید انرژی از سوی سندیکای شرکت های تولیدکننده برق، دو مدل پیشنهادی به وزارت نیرو ارائه شده بود، گفت: یکی از این مدل‌ها بر مبنای حداقل قیمت پیشنهادی با نرخ 158 تومان تهیه و تنظیم شده بود و در مدل دیگر قیمت 358 تومان برای هر کیلووات ساعت برق در نظر گرفته شده بود.
وی حضور شرکت های توزیع و نیز نیروگاه های دولتی در بورس را از جمله عوامل بازدارنده برای کشف قیمت واقعی برق در بورس دانست و افزود: در این شرایط فروش برق در بورس، عملا فضای رقابتی عادلانه و موثری شکل نمی گیرد و امکان شکسته شدن قیمت ها بسیار بالاست. از این رو عرضه کل برق تولیدی نیروگاه های غیردولتی از مسیر بورس می تواند به ایجاد زیان مالی گسترده ای برای آنها منجر شود.
تقی زاده در ادامه این نشست بر لزوم تعریف کف قیمت در بورس به منظور جلوگیری از ارائه قیمت های انتحاری تاکید و تصریح کرد: در صورت عدم تعیین کف قیمت در بورس، نوعی رقابت منفی بین نیروگاه ها شکل خواهد گرفت تا حداقل از این طریق بخشی از منابع مالی مورد نیازشان را تامین کنند. ضمن اینکه افزایش 20 درصدی سقف نرخ انرژی، عملا هیچ تناسبی با افزایش نرخ تورم و هزینه های تولید برق نداشته و قطعا به مشکلات مالی نیروگاه ها دامن خواهد زد.
او همچنین خاطرنشان کرد: نیروگاه ها باید امکان حضور در همه بازارها اعم از بورس، بازار عمده فروشی و ... را برای عرصه برق تولیدی خود داشته باشند و تعیین محدودیت در نحوه عرضه برق خلاف قواعد بازار است. ضمن اینکه باید این مساله برای وزارت نیرو روشن شود که نیروگاه های غیردولتی مانعی برای عرضه برق تولیدی خود در بورس ندارند، با این شرط که برق به مصرف کنندگان واقعی ازجمله صنایع عرضه شود. به بیان ساده تر کشف قیمت واقعی برق زمانی در بورس رخ می دهد که خریدار و فروشنده بدون واسطه بتوانند با یکدیگر مبادله کنند. اما مکانیزم های فعلی بورس این امکان را از بین برده اند.
رییس هیات مدیره سندیکا در پایان بر لزوم ایجاد انسجام بین نیروگاه ها و شرکت های عضو تاکید و عنوان کرد: ما امروز بیش از هر زمان دیگری به همدلی و اتحاد بین اعضا نیاز داریم تا بتوانیم از پیامدهای منفی این تصمیم چه در زمینه قیمت‌گذاری و چه در حوزه نحوه عرضه برق نیروگاه های غیردولتی در بورس و سایر بازارهای موازی جلوگیری کنیم. چرا که تنها در سایه انسجام می‌توان این تهدید را به فرصتی برای شرکت های عضو تبدیل کرد.
در ادامه این نشست که با حضور شماری از مدیران شرکت های عضو برگزار شد حاضران بر لزوم توافق کلی بر روی کف قیمت پیشنهادی در بورس انرژی به ویژه برای ماه‌های کم مصرف سال تاکید کردند. یکی دیگر از موضوعاتی که از سوی مدیران شرکت های عضو به آن اشاره شد ضرورت شفاف سازی پیامدهای گسترده این تصمیمات در حوزه تولید برق برای نهادهای تصمیم‌گیر بود.
تاثیر مستقیم معادلات بازار عمده فروشی در روند کشف قیمت بورس، عدم پیش بینی افزایش قیمت سوخت نیروگاه ها در نرخ پیشنهادی برای سقف قیمت خرید انرژی، لزوم اعلام سریع تر نرخ و عطف به ماسبق شدن آن از ابتدای سال، افزایش چشمگیر هزینه نیروی انسانی و عدم تناسب نرخ پیشنهادی با هزینه های نیروگاه ها، تعیین تکلیف معافیت های مالیاتی تولیدکنندگان برق و چانه زنی جهت تامین برق صنایع از طریق نیروگاه های غیردولتی از جمله دیگر محورهای پیشنهادی از سوی اعضای سندیکا در این نشست بود.
در پایان این جلسه رییس هیات مدیره سندیکا ضمن ابراز امیدواری نسبت به مشارکت فعال اعضا به منظور همکاری در اجرای تصمیمات، خاطرنشان کرد: اگر امروز نتوانیم با همدلی و انسجام این تهدید را به فرصت تبدیل کنیم، قطعا سال 1403، سال بسیار دشواری برای تولیدکنندگان برق خواهد بود. بر این اساس ما در سندیکا تلاش می‌کنیم ضمن اصلاح نرخ پیشنهادی، ابلاغ سریع و عطف به‌ماسبق شدن را در دستور کار قرار دهیم. البته ضروری است که موضوع عرضه کل برق تولیدی نیروگاه‌ها در بورس را نیز به برگزاری جلسات مشترک کارشناسی موکول کرده و بدون بررسی دقیق ابعاد این مساله، اجرایی شدن آن را نپذیریم.