• ایران
  • 1403/02/13
news-details
اخبار

هیات مدیره سندیکا در دیدار با مدیرعامل توانیر خواستار شد؛
بازنگری پیشنهاد هیات تنظیم برای فروش برق در سال جاری

اعضای هیات مدیره سندیکای شرکت‌های تولیدکننده برق روز یکشنبه نوزدهم فروردین ماه جاری با مدیرعامل شرکت توانیر دیدار کرده و در خصوص پیشنهادهای هیات تنظیم بازار برق در مورد سقف نرخ انرژی و چگونگی عرضه برق تولیدی در سال 1403 به بحث و تبادل نظر پرداختند.
در ابتدای این دیدار که مدیرعامل و معاون بازار شرکت مدیریت شبکه برق نیز حضور داشتند، رییس هیات مدیره سندیکا با اشاره به برگزاری نشست هم‌اندیشی روز گذشته با اعضای سندیکا و نقطه‌نظرات مطرح شده در خصوص موضوع مذکور، تاکید کرد: با توجه به بالارفتن نرخ تورم و جهش های ارزی و به تبع آن افزایش قیمت تجهیزات نیروگاهی و همچنین افزایش نرخ دستمزد نیروی انسانی، افزایش 20 درصدی نرخ انرژی برای سال جاری مناسب نیست و ضروری است که این نرخ بازنگری و در ابلاغ آن تسریع صورت گیرد.
حسنعلی تقی‌زاده لنده همچنین ایجاد محدودیت برای نیروگاه‌ها در عرضه برق تولیدی در بازار عمده‌فروشی و تاکید هیات تنظیم بازار برق بر عرضه برق در بورس انرژی را با توجه به حضور مجموعه های دولتی از جمله شرکت های توزیع برق در بورس، زمینه ساز ایجاد رقابت غیرواقعی و ناسالم برای کشف قیمت برق دانست و تصریح کرد: در این شرایط بورس نمی‌تواند نقش خود را به عنون نهادی برای رقابت واقعی بین خریدار و فروشنده و همچنین کشف قیمت برق ایفا کند و در نهایت نیروگاه‌های غیردولتی متضرر خواهند شد.
رییس هیات مدیره سندیکا در ادامه پیشنهاد کرد: به منظور جلوگیری از بروز مشکلات جدید در حوزه تولید برق، لازم است که برای عرضه انرژی تولیدی نیروگاه‌ها در بورس و بازارهای موازی محدودیتی ایجاد نشود، به نحوی که آنها اختیار داشته باشند به هر میزان برق تولیدی خود را در بورس یا سایر بازارهای موازی از جمله بازار عمده‌فروشی عرضه کنند.
وی در بخش دیگری از این جلسه خواستار حذف سقف قیمت و تعیین کف قیمت برق با رقمی مناسب در بورس شد تا از ضرر و زیان مضاعف برای نیروگاه‌ها پیشگیری شود و در ادامه خاطرنشان کرد: ضروری است شرایطی فراهم شود تا منابع حاصل از فروش برق، متناسب با میزان عرضه برق نیروگاه‌ها، اعم از فروش در بازار و یا بورس به آنها تخصیص یابد.
تقی زاده در خصوص نحوه عرضه برق تولیدی نیروگاه ها در سال 1403 عنوان کرد: باید شرایطی فراهم شود تا صنایعی که انرژی مورد نیاز خود را از بورس خرید و تامین می کنند، در زمان‌هایی که محدودیت عرضه وجود دارد، مشمول محدودیت توان نشوند.
در ادامه این نشست محمدعلی وحدتی عضو هیات مدیره سندیکا نیز با بیان پیامدهای اجرای مصوبه هیات تنظیم که بدون حضور نمایندگان سندیکا در روزهای پایانی سال گذشته تدوین شده است، تاکید کرد: نباید منافع بلندمدت صنعت برق را فدای منافع کوتاه مدت آن کنیم.
وی گفت: چنانچه در مصوبه هیات تنظیم بازنگری نشود و بخش دولتی با این رویکرد که با منابع کمتر، انرژی بیشتری را خریداری خواهد کرد، بی شک در آینده به زیان وزارت نیرو به عنوان متولی تامین برق خواهد بود. چرا که تداوم این سیاست‌ها مانع از جذب سرمایه‌های جدید در حوزه تولید برق خواهد شد.
وحدتی در ادامه تصریح کرد: به هر میزان که به قیمت واقعی در بورس برسیم، به نفع صنعت برق و تولیدکنندگان برق خواهد بود، چراکه می توان نهادهای حاکمیتی را برای اصلاح قیمت برق مصرف‌کنندگان توجیه کرد.
در بخش دیگری از جلسه محمدتقی بابایی، نایب رییس هیات مدیره سندیکا با بیان نگرانی‌های تولیدکنندگان برق از پیشنهاد هیات تنظیم بازار برای سال جاری، به افزایش هزینه‌های تولید برق اشاره کرد و افزود: بی‌شک رقم پیشنهادی هیات تنظیم، نیروگاه‌های غیردولتی را برای تامین هزینه‌های تولید برق و به خصوص برای انجام تعمیرات، دچار مشکل خواهند کرد که باید برای آن چاره اندیشی شود.
همچنین شهرام صدرا، عضو دیگر هیات مدیره سندیکا با تاکید بر اینکه اگر منافع سرمایه‌گذار تامین نشود، رغبتی برای ورود سرمایه‌های جدید به حوزه تولید برق وجود نخواهد داشت، تصریح کرد: کمااینکه در سال‌های اخیر شاهد کمترین حضور بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری در این حوزه بوده‌ایم.
وی در ادامه تصریح کرد: در حال حاضر به دلیل عدم سودآوری، بسیاری از نیروگاه‌ها با اعتراض سهامداران روبرو شده و نمی توانیم پاسخگوی آنها باشیم.
در ادامه این نشست، مدیرعامل شرکت توانیر با اعلام این که به زودی حجم معاملات خارج از بازار عمده فروشی به 60 درصد خواهد رسید، تصریح کرد: باید به گونه‌ای پیش برویم که بیشترین حجم معاملات برق در بورس و قراردادهای دوجانبه انجام شود، به طوری که میزان معاملات در بورس انرژی و قراردادهای دوجانبه از 14.5 درصد فعلی به حداقل 60 درصد افزایش یابد.
وی افزود: در نظر داریم مجموعه تغییراتی در بخش گردش نقدینگی شرکت های توزیع ایجاد کنیم تا شرکت‌های زیرمجموعه، برق حرارتی و نیروگاه های خصوصی منابع مورد نیاز خود را با سهولت و گردش کار آسان و از مسیر خرید از بورس انرژی در اختیار داشته باشند.
مصطفی رجبی مشهدی با بیان اینکه باید به نحوی عمل کنیم که شرکت‌های توزیع به صورت واقعی به عنوان یک شرکت اداره شده و در قبال هزینه‌ها و درآمدهای خود مسئولیت داشته باشند، خاطرنشان کرد: برای این منظور نیازمند اصلاح قانون استقلال شرکت های توزیع نیروی برق هستیم. در حال حاضر قانون به شرکت توزیع اجازه می‌دهد که هم از بورس و هم از نیروگاه به صورت دوجانبه برق مورد نیاز خود را خریداری کند.
وی در عین حال تصریح کرد: در صورتی که شرکت‌های توزیع برق مورد نیاز خود را از بورس خریداری نکنند، مجبور به خرید آن از بازار عمده فروشی با قیمت های بالاتر خواهند بود.
به گفته مدیرعامل شرکت توانیر، براساس برنامه ریزی انجام شده برای اصلاح گردش مالی صنعت برق و در مدل نهایی طراحی شده، با پرداخت قبض برق توسط مصرف کنندگان، هزینه‌های تولید، انتقال و توزیع در زمان پرداخت و توسط سیستم بانکی تفکیک و به حساب ذینفعان این بخش ها واریز شود.
رجبی مشهدی با اشاره به اینکه برای اجرای این طرح مراحل مختلفی در نظر گرفته شده که به تدریج پیاده سازی می شود تا امکان اجرای کامل طرح ایجاد شود، عنوان کرد: اگر نتایج حاصل از اجرای این طرح مطابق انتظار باشد، منافع آن به همه بخش های زنجیره تامین برق می رسد.
وی در ادامه افزود: باید به نحوی پیش برویم که قیمت ها بتوانند خودشان را اصلاح کرده و سیگنال مناسب را به فعالین بازار برق ارائه کنند.
در بخش پایانی این دیدار هم حمیدرضا باقری، معاون بازار برق شرکت مدیریت شبکه برق ایران گفت: در حال حاضر ۵۹ درصد از برق مورد نیاز صنایع بالای یک مگاوات توسط این شرکت ها از مسیر بورس انرژی یا معاملات خارج از بازار تامین می شود و برای صنایع کمتر از یک مگاوات نیز در نظر داریم با هدف رونق گرفتن این مهم، خرده فروشان را تقویت کنیم.
در پایان این دیدار مدیرعامل توانیر خواستار برگزاری نشست های مشترک، با حضور نمایندگان سندیکا و شرکت مدیریت شبکه برق به منظور بررسی موضوعات مطروحه در این جلسه شد و پیشنهاد کرد که محورهای کلی این موضوعات از سوی سندیکا با رییس و دبیر هیات تنظیم بازار برق هم مطرح شود.
فايل‌هاى مرتبط

ديدگاه‌ها

ارسال دیدگاه