افزایش مهارت های حرفه ای و آموزشهای جدید برای کارشناسان و مدیران شرکتهای عضو علاوه بر اینکه می تواند میزان خطای آنان را کاهش دهد، قطعا به ایجاد منافع زیادی برای نیروگاه ها هم منجر می شود. از این رو با توجه به ضرورت موضوع آموزش و ارتقای سطح دانش همکاران شرکتهای عضو، برنامه ریزی دوره های تخصصی را در سندیکا پیریزی کردیم.
اگرچه در ابتدای کار به دلیل نبود یک تعریف مشخص از آموزش های تخصصی، با مقاومت هایی مواجه شدیم، اما در نهایت این حرکت شکل گرفت.
دبیر سندیکای شرکت های تولیدکننده برق با اعلام این مطلب بر اهمیت توسعه آموزش های تخصصی نیروگاه ها از مسیر این سندیکا تاکید و خاطرنشان کرد: آموزش ها به دلیل این که هر خطای کوچک و ناآگاهی کارشناسان می تواند به ایجاد هزینه های هنگفت برای نیروگاه و حتی مخاطرات جدی در حوزه برقرسانی منجر شود، از اهمیت کلیدی برخوردار هستند. به همین دلیل با وجود اینکه سندیکا تا 5 سال پیش، خدماتی کمی در حوزه آموزش ارائه میداد، تلاش کردیم برگزاری دورههای آموزشی را به یکی از خدمات ثابت سندیکا برای اعضا تبدیل کنیم.
مهندس پرویز غیاث الدین در ادامه افزود: خوشبختانه به تدریج دوره های آموزشی مورد استقبال اعضا قرار گرفت به نحوی که تعداد شرکت کنندگان در این دوره ها به سرعت افزایش یافت و بازخوردهای بسیار مثبتی هم از آنها دریافت شد. امروز ما برنامه مدونی برای نیازسنجی آموزشی از اعضا و تعریف دوره های آموزشی متناظر با آنها داریم و تلاش میکنیم استادان را از بین کسانی برگزینیم که علاوه بر سطح علمی بالا، سابقه عملی قابل اتکایی هم در همان حوزه داشته باشند. مدرسان دوره ها ی آموزشی علاوه بر آشنایی با همه ابعاد و قواعد مرتبط با هر موضوع، باید با قوانین و مقررات مربوطه نیز آشنا بوده و اطلاعات به روز در این زمینه داشته باشند به ویژه آنکه ما به طور مستمر با تغییر قوانین و مقررات مواجهیم.
دبیر سندیکا با بیان اینکه آموزش ها می توانند اطلاعات کارآمد، روزآمد و موثری در اختیار اعضا قرار داده و از ایجاد خسارات جدید و یا تحمل جرایم مربوط به عدم آشنایی با قوانین و مقررات جلوگیری کتند، عنوان کرد: با توجه به اینکه ماندگاری نیروهای کارآمد و خبره عمدتا در شرکت ها کم است و به شکل مستمر با مهاجرت نیروهای متخصص مواجهیم، تلاش می کنیم آموزش ها را به شکل مستمر ارائه دهیم تا نیروهای جدید هم بتوانند از آنها بهره مند شوند.
وی اظهار امیدواری کرد: هدف ما این است که شرکت های عضو از مباحث مطرح شده در دوره های آموزشی به بهترین شکل بهره برداری کرده و این مهارت ها در بهبود عملکرد نیروگاه ها موثر واقع شود و معتقدیم آموزش کمترین سرمایهگذاری است که می توان برای توسعه سازمان ها انجام داد، به همین دلیل تلاش می کنیم از مسیر سندیکا این اقدام موثر را برای شرکت ها تسهیل کرده و با هزینه کمتری سازمان دهیم.
سازماندهی ارتباط با مرکز همکاری های ژاپن و خاورمیانه (JCCME)
دبیر سندیکای شرکت های تولیدکننده برق با اشاره به اینکه مرکز همکاری های ژاپن و خاورمیانه(JCCME)، یک موسسه نیمه دولتی در ژاپن است، اذعان کرد: این مرکز از سوی صنایع بزرگ حمایت می شود و هدف آن معرفی ظرفیت ها، توانمندی ها و ظرفیت های این صنایع در کشورهایی است که در شرایط کنونی و یا طی سال های آتی می تواند به یک فرصت سرمایه گذاری یا بازارسازی برای صنایع ژاپن تبدیل شود.
یکی از مهمترین اقدامات این مرکز، برگزاری دوره های آموزشی تخصصی و برنامه ریزی برای بازدید از ظرفیت های صنایع مختلف کشور ژاپن است.
مهندس غیاث الدین با تاکید بر سطح علمی بالا و تجارب ارزشمند این مرکز، خاطرنشان کرد: این مرکز مقاصد سرمایهگذاری آتی ژاپن را شناسایی کرده و خدمات آموزشی و مشاوره ای خود را در این کشورها فعال می کند.
این موضوع درباره ایران هم با وجود محدودیت ها و تحریم های گسترده صدق می کند. در واقع آنها امیدوارند که شرکت های ایرانی در صورت آشنایی با ظرفیت صنایع ژاپن، پس از رفع این محدودیت ها و تحریم های شدید، برای خرید تجهیزات و انتقال دانش با آنها همکاری کنند.
وی از پیش بینی این امکان برای صنایع مختلف و بهره برداری مناسب صنعت برق از امکانات مرکز توسعه همکاری های ژاپن و خاورمیانه خبر داد و افزود: ما در سندیکای شرکت های تولیدکننده برق، کار با این مرکز را بیش از 5 سال پیش آغاز کردیم. اولین دوره مشترک بین سندیکا و این مرکز، در خصوص موضوعات کلیدی نیروگاه ها از جمله تعمیرات، ساختارهای صنعت برق و بازار برق ژاپن در سال 97 برگزار و 13 نفر برای گذراندن این دوره آموزشی و انجام بازدیدهای برنامه ریزی شده به ژاپن اعزام شدند و در نهایت رضایتمندی بسیاری از این تجربه داشتند.
دبیر سندیکا همچنین عنوان کرد: بعد از این تجربه موفق، ما تلاش کردیم ارتباطات خود را با مرکز همکاری های ژاپن و خاورمیانه توسعه دهیم. در همین راستا مباحث مربوط به همکاری ها در حوزه صنعت برق، بر اساس نیازسنجی ها و بازخوردهای مربوط به دوره برگزار شده، در دو محور پی ریزی کردیم. محور اول برگزاری سمینارهای یک روزه در ایران با حضور استادان خبره ژاپنی مورد تایید مرکز همکاری های ژاپن و خاورمیانه و با حضور تعداد بیشتری از مدیران و کارشناسان شرکت ها بود و دیگری انجام برنامه ریزی های لازم برای برگزاری دوره های آموزشی و بازدیدهای بیشتر در کشور ژاپن بود که امکان آشنایی شرکت های عضو سندیکا را با ساختارهای نیروگاهی این کشور فراهم می کرد.
وی در ادامه تصریح کرد: بر این اساس ما مذاکرات گسترده تری را با این مرکز آغاز کردیم و در نهایت پیشنهادهای سندیکا مورد استقبال مرکز هم قرار گرفت. اما این مساله با شیوع کووید 19 و اعمال محدودیت های سختگیرانه همزمان شد و متاسفانه همکاری ها برای حدود سه سال کاهش یافت و در این مدت موفق به برگزاری چند وبینار شدیم. از سال گذشته، با اتمام محدودیت های ناشی از اپیدمی کرونا، تلاش کردیم مجددا همکاری ها را گسترش دهیم.
مهندس غیاث الدین یادآور شد: از اواخر سال گذشته و در طول امسال ایجاد ارتباط موثر با این مرکز را دنبال کردیم در نهایت آنها برای برگزاری دوره های آموزشی و بازدیدها بر اساس نیاز سندیکا، اعلام آمادگی کردند. هدف ما این است که همه بازدیدها و آموزش ها کاملا مطابق با نیاز شرکت ها و کارشناسان کلیدی نیروگاه ها باشند، اهمیت آموزش ها برای نیروگاه ها بسیار زیاد است مثلا در حوزه هایی مانند تعمیرات که مشمول هزینه های گزافی برای نیروگاه است قطعا کوتاه شدن دوره تعمیرات با اتکا به کسب دانش و آشنایی با آخرین تحولات و فناوری های تعمیرات در دنیا، می تواند علاوه بر کاهش هزینه های مربوط به تعمیرات، زمینه را برای کسب درآمد بیشتر با کوتاه تر شدن زمان تعمیرات و اتصال زودتر از موعد نیروگاه به مدار فراهم کند. از این رو کسب آموزش های کلیدی در حوزه هایی مانند تعمیرات، نیاز و علاقه شرکت های عضو است.
مهندس پرویز غیاث الدین با بیان اینکه نیازسنجی و شناسایی محورهای کلیدی و اولویت های مورد نظر اعضا و همچنین تعیین محورهای دوره های آموزشی و بازدیدها از مسیر کمیسیون های تخصصی سندیکا انجام شده، خاطرنشان کرد: پس از مذاکرات و پیگیری های گسترده یک دوره آموزشی برای اسفند ماه امسال برنامه ریزی شد که محورهای آن از طرق مختلف به اطلاع اعضا رسانده شد. هزینه های مربوط به این دوره به طور کامل توسط مرکز همکاری های مشترک ژاپن و خاورمیانه تامین می شود و شرکت کنندگان تنها عهده دار هزینه های متعارف مربوط به اخذ ویزا و عوارض خروج از کشور هستند ضمن اینکه تمام شرکت کنندگان به محض ورود به ژاپن تحت پوشش بیمه قرار می گیرند.
وی در ادامه افزود: خوشبختانه این دوره با استقبال زیادی مواجه شده به نحوی که در حال پیگیری برای تکرار آن در ماه های ابتدایی سال بعد هستیم که بتوانیم همه متقاضیان را به نحوی پوشش دهیم. همچنین امیدواریم دوره اسفند ماه امکان اعزام 15 نفر از مدیران و کارشناسان نیروگاه های عضو فراهم شود. نکته کلیدیتر این است که همه افرادی که برای حضور در این دوره آموزشی از سوی شرکت های عضو معرفی شده اند بسیار خبره و باتجربه هستند و همگی در حوزه های مرتبط با موضوعات این دوره فعالیت می کنند و این مساله قطعا بر غنای این دوره آموزشی خواهد افزود.
دبیر سندیکا در خصوص سمینارهای برگزار شده توسط مرکز همکاری های ژاپن و خاور میانه در ایران هم عنوان کرد: ما تا امروز تجربه برگزاری دو سمینار آموزشی مشترک با این مرکز در ایران را داشتهایم که هر کدام از آنها با حضور حداقل 450 نفر برگزار شد و به شدت مورد استقبال شرکت های عضو و حتی سازمان ها و نهادهای دولتی مانند وزارت نیرو، مدیریت شبکه و حتی برخی از دانشگاه ها قرار گرفت. این مرکز در کنار خدمات آموزشی، خدمات مشاوره هم به شرکت ها ارائه می دهند و بخشی از هدفگذاری آنها در سازماندهی دوره ها و بازدیدها، توسعه خدمات مشاوره ای است که شرکتها می توانند به فراخور نیاز خود از آن بهره مند شوند.